Kultura

45. “Hajduk Veljkovi dani” 12. avgusta u Lenovcu

U Lenovcu će subotu, 12. avgusta biti održana 45. tradicionalna kulturno-umetnička i sportsko-rekreativna manifestacija “Hajduk Veljkovi dani”.

Kako je planirano, manifestacija će početi u 8 sati polaganjem cveća na spomenik Vojvodi Veljku Petroviću u Zaječaru.

Polaganje cveća na spomenik Vojvodi Veljku Petroviću u Lenovcu zakazano je za 8 sati i 50 minuta, nakon čega će od 9 sati uslediti Sveta liturgija u Hramu prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja u Lenovcu.

Svetu arhijerejsku liturgiju služiće Negovo Preosveštenstvo Episkop Timočki,  gospodin Ilarion sa sveštenstvom i crkvenim horom.

U nastavku programa, biće organizovan turir u malom fudbalu a biće održana i sportska takmičenja za hajdučkog harambašu, štitonošu i bećara.

Discipline u kojima će se takmičari nadmetati su bacanje kamena sa ramena, skok u dalj iz mesta, trka seoskim sokacima – 600 metara, penjanje uz drveni stub za što kraće vreme, obaranje na brvnu, bacanje potkovice(preciznost), prenošenje balvana od 50kg na 30metara – za što kraće vreme. Prijava učesnika je u 10 sati, dok se zainteresovani u nadvlačenju konopca mogu prijaviti u 17 sati na igralištu u Lenovcu.

Svečano otvaranje muzeja „Vojvoda Veljko Petrović“ u školi Hajduk Veljko u Lenovcu zakazano je za 12 časova, za kada je predviđena i beseda posvećena  junaku Vojvodi Petroviću, uz pratnju etno  horova iz Bora, zdravičara, frulaša , gajdaša i pevača.

Nakon toga će uslediti izložba narodnih rukotvorina u Domu kulture u Lenovcu, a u 13 sati biće organizovan i šahovski turnir.

Tačno u 20 sati, na letnjoj pozornici kod igrališta u Lenovcu, počinje večernja priredba.

I ove godine od 20 sati biraće se najlepša hajdučka lepotica, prva i druga pratilja i proglašenje pobednika.

Nakon toga sledi dodela nagrada najuspešnijima u sportskom nadmetanju i objavljivanje sponzora.

Izložba narodnih rukotvorina u Domu kulture u centru Lenovca biće otvorena tokom celog dana.

Organizatori su Centar za kulturu i turizam grada Zaječara i Mesna zajednica Lenovac, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Dodaj komentar