Društvo Timočka krajina

26 voćara sa teritorije Zaječara dobilo podsticajna sredstva za unapređenje proizvodnje

26 voćara sa područja Zaječara dobiće podsticajna sredstva od strane grada kako bi u budućnosti proširili svoju proizvodnju. Za te namene iz gradske kasa izdvojeno je 1.700.000 dinara, a u Gradskoj upravi danas između grada i poljoprivrednih proizvođača, koji su ispunili uslove konkursa potpisani ugovori o dodeli pomenutih sredstsva za razvoj voćarstva u 2018. godini,

Gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić istakao je da je grad Zaječar ove godine najveći akcenat stavio na razvoj voćarstva, što će kako je istakao biti učinjeno i u narednoj godini.

„ Ove subvencije su samo početak u oblasti voćarstva, i mislim da sada radimo pametno, i imamo strategiju. Pomažemo razvoju pčelarstva, ratarske proizvodnje, voćartsva, i sve to radimo planski i sigurno će to sve dati dobre rezultate.

Nadam  se da će vam taj novac, koliko god on bio skroman, pomoći bar delimično da nadoknadite troškove, ili započnete neku proizvodnju.

Drago mi je da se, kako sam načuo, formiraju udruženja, jer je to dobro,  kako bi se ostavili „svaštarske proizvodnje““, istakao je Ničić.

Zaječar je iz budžeta izdvojio blizu 10 miliona dinara za razvoj poljoprivredne proizvodnje, što je, prema rečima nadležnih, oko 40% više nego 2017. godine.

„Ovo je drugi konurs za voćarstvo u ovoj godini, a u 2018. godini smo plasirali 5 miliona i 700 hiljada dinara u razvoj voćarske proizvodnje.

Ovaj iznos se odnosi na prvi konkurs za mehanizaciju u voćarstvu, gde smo plasirali 3 miliona i 800 dinara, i na ovaj konkurs gde smo utrošili milion i 700 dianara, što je za 120% više od ulaganja u voćarsku proizvodnju nego u prethodnoj godini.

Mi smo u 2017. godini plasirali 2,5 miliona dinara za voćarstvo, za nabavku sadnica.

Prošle godine je subvencije koristilo 46 proizvođača za voćarstku proizvodnju, ove godine 93. Takođe, ove godine je povećan prosek po korisniku za preko 10.000 dinara, pa je tako prosečan iznos po voćaru oko 63.000 dinara, neko je više dobio, neko manje“, istakla je Vesna Stanković, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu.

Ona je dodala da su zaječarski poljoprivredni proizvođači ove godine najviše sredstava ulagali u sadnice dunje, jer je kupljeno oko 7.500 zasada ove voćke, na drugom mestu po interesovanju bio je zasad višnje, ukupno 2.700 sadnica, zatim lešnik 830 sadnica i orah 330.

Prema rečima Vesne Stanković su i zapaženi rezultati postignuti i u oblasti stočarstva, pa je tako investirano u kupovinu 176 kvalitetnih grla ovaca, jagnjadi i koza, i 15 junica ženskih teladi. 

Novi konkursi za dobijanje podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivredne proizvodnje proizvođači sa područja Zaječara mogu očekivati već u martu naredne godine, a u 2019. godini iz budžeta grada planiran je iznos od 18.750.000 dinara podsticajnih sredstava.

Dodaj komentar