fbpx
Društvo

HUMANOST NEMA CENU: 17. oktobra krv dajte u zaječarskoj Službi za transfuziologiju

Od početka primene Novog zakona o transfuziološkoj medicini u Zaječaru će u sredu, 17. oktobra biti organizovana 4. po redu akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi iz Niša planira da akciju sprovede u prostorijama Službe za transfuziologiju u Zaječaru.

Krv će tom prilikom moći da daju svi zaposleni u Zdravstvenom centru, punoletni učenici Medicinske škole u Zaječaru, zaposleni u JKSP-u, meštani pete Mesne zajednice, ali i svi humani ljudi dobre volje.

Vladan Marković, sekretar Crvenog krsta u Zaječaru istakao je da je dosadašnji odziv zaječaraca akcijama dobrovoljnog davanja krvi bio na zavidnom nivou, ali i da tokom ove akcije očekuje dobar odziv.

” Očekujemo dobar odziv i moram da se zahvalim svim Zaječarcima koji su se u prethodnim akcija odazvali pozivu. Njih je bilo oko 250, a prikupili smo 198 jedinica krvi.

To je za svaku pohvalu”, istakao je Marković.

Prema rečima doktorke Bojane Radojević, direktorke zaječarskog Doma zdravlja, tokom protekle nedelje organizovane su brojne aktivnosti u cilju promocije dobrovoljnog davalaštva krvi, kao i njegovom značaju.

Foto: Radio Magnum

„Tokom 2017. godine, trećina naših zaposlenih je dobrovoljna dala krv.

Međutim, promenom Zakona, od 1. septembra ove godine, radimo malo na drugačiji način, tako da su naši zaposleni, najviše medicinske sestre i tehničari, vršili promociju ovih dana dobrovoljnog davalaštva krvi u svojim službama.

Očekujemo da se akciji odazove preko 40 medicinskih radnika.

Prošle nedelje smo organizovali predavanje za učenike Medicinske škole o značaju dobrovoljnog davalaštva.

Učestvovalo je preko 100 učenika, a predavanja su držali hirurzi, ortopedi, specijalisti urgentne medicine i transfuziologije“, rekla je Radojević.

Akcija će biti organizovana u periodu od 9 do 14 sati.

Dodaj komentar