Društvo

14. jun – SVETSKI DAN DAVAOCA KRVI: Sutra u dvorištu Eparhije Timočke svečana dodela zahvalnica višestrukim davaocima!

foto: radiomagnum.rs
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Povodom 14. jula Svetskog dana davaoca, krvi Crveni Krst Zaječar u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Zaječar organizuje 13. letnju kampanju akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Akcija se održavau sredu, 14. juna na sledećim lokacijama:

  • od 9 do 16 sati u prostorijama eparhije Timočke
  • i u istom periodu na gradskom trgu u Zaječaru.

Svečana dodela zahvalnica višestrukim davaocima biće organizovana u 11 sati u dvorištu Timočke Eparhije.


O Svetskom danu

Svake godine 14. juna  zemlje u svetu obeležavaju Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Koristi se ovaj povod da se zahvali dobrovoljnim neplaćenim davaocima krvi koji ne samo što spasavaju živote već i podižu svest o potrebi redovnog dobrovoljnog davanja krvi radi  postizanja kvalitetne, bezbedne i dostupne krvi i krvnih derivata za sve pacijente kojima je ona potrebna.

Zahvaljujući transfuziji krvi i krvnih derivata  spasavaju se milioni života svake godine.

Pacijentima se na ovaj način život produžava ili se obezbeđuje duži i kvalitetniji život, a davalaštvo pomaže kompleksne medicinske i hirurške procedure.

Transfuzija krvi ima ključnu ulogu u spasavanju života  majki i beba ali i u nesrećama koje je prouzrokovala priroda ili ljudski faktor.

Ipak, u mnogim zemljama, potrebe prevazilaze rezerve krvi, a  rezerve krvi se mogu obezbediti jedino redovnim davanjem krvi dobrovoljnih, neplaćenih davalaca krvi.

Svetska zdravstvena organizacija ima cilj da se u svim zemljama sveta do 2020. godine obezbede dovoljne količine krvi od dobrovoljnih, neplaćenih davalaca krvi.

Danas , 62  zemlje u svetu imaju blizu 100%  rezervi krvi od svojih građana koji daju krv po principima dobrovoljno, nenagrađeno i anonimno za razliku od 40 zemalja koje još uvek zavise od porodičnih davalaca ii čak plaćenog davanja krvi.

Dodaj komentar