Društvo Izdvajamo

„1 od 5 miliona“: Represija komunalne policije – živi zid oko Gradske uprave (VIDEO)

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Dolazak brojnih investitora, izgradnja Studentskog doma, vetroparka, karting staze, auto poligona i parkinga za šlepere, Muzeja roka, preuređenje hale sireva, zelene pijace po Evropskim standardima, banje u Nikoličevu i brojna druga obećanja, građani Zaječara i učesnici protesta „1 od 5 miliona“ su, umesto da ostanu mrtva slovo na papiru, i ovog petka pretočili u nalepnice kojima su oblepili zgradu Komiteta i deo Gradske uprave. Uprkos velikom broju komunalnih policajaca koji su, verovatno po nalogu nadležnih, fotografisali gotovo svakog učesnika protesta pojedinačno, koji se osmelio da građane podseti na lažna obećanja zaječarskih vlastodržaca.

Čini se nikada srdačnije nalepnice nisu lepljene kao podsećanje na brojne laži koje građanima čelnici grada plasiraju već čitavu deceniju.

Ali i nikada brojniji nisu bili predstavnici zaječarske komunalne policije, koji su verovatno po nalogu nadležnih, ovog petka, tokom trajanja protesta „1 od 5 miliona“ pokušali da fotografišu gotovo svakog učesnika ponaosob koji se osmelio da zalepi nalepnicu na Komitet ili Gradsku upravu i podseti vlastodršce na brojne laži izrečenih tokom prethodnih godina.

Kao odgovor na represiju zaječarske komunalne policaje, učesnici 11. protesta „1 od 5 miliona“ su ispred zgrade Gradske uprave formirali su pravi živi zid, ali i ostali istrajni u nastojanju da nalepnice sa izrečenim lažima zalepe i tokom trajanja ovog protesta.

Podsećamo, Nemanja Veljković, organizator protesta #1od5miliona u Zaječaru, kažnjen je juče, 28. marta novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara zato što su učesnici skupa na 10. protestu „1 od 5 miliona“ na zgradi komiteta lepili nalepnice sa neispunjenim obećanjima Boška Ničića.

Građani su tokom trajanja protesta zahtevali od gradonačelnika Zaječara da javno kaže da li je do sada neko iz Srpske napredne stranke procesuiran ili kažnjen zbog istog dela, kada su nalepnice i parole na gotovo identičan način lepljene 2017. godine u gradu na Timoku.

Na sreću 11. protest „1 od 5 miliona“ u Zaječaru je protekao mirno, ali na ivici incidenata, koje su mogli da izazovu, prema rečima građana, neprimereni potezi komunalne policije  u pojedinim trenucima.

Pogledajte video:


„Stotinu puta izgovorena laž, nikada neće postati istina“!

Sa trga Nikole Pašića u Zaječaru i ovog petka, 29. marta građani su svoje nezadovoljstvo iskazali učešćem u 11. po redu, mirnoj protestnoj šetnji „1 od 5 miliona“. Međutim, čini se srdačnije nego mnogo puta pre toga.

Razlog je taj što je organizator protesta Nemanja Veljković od strane Odeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju u Zaječaru juče kažnjen novčanim iznosom od 10.000 dinara zbog lepljenja nalepnica sa neispunjenim obećanjima Boška Ničića na zgradi komiteta.

“ Dajemo podršku našem Nemanji Veljkoviću, organizatoru ovih protesta koji je dobio prekršajnu prijavu i kažnjen je od strane komunalne policije sa 10.000 dinara.

Toliko su procenili da treba da se kazni organizator, što su lepljene nalepnice nepoznatog sadržaja!

Ali mi dobro znamo da sadržaj tih nalepnica nije nepoznat, već da sadrži gomiliu laži koje slušamo od 2004. godine na ovamo.

Može li jedna laž ako se izgovori više od stotinu puta da postane istina?!

Kažu neki  da može, ali mi ovde u to ne verujemo“, istakla je na 11. protestu u Zaječaru Selena Ristić Vitomirović.

Kako zbog bolesti i opravdanih razloga dr Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke nije prisustvovao večerašnjem protestu u zaječaru, građanima se obratio potpredsednik Izvrsnog odbora Narodne stranke, Lazar Đurović.

“ Hvala vam što ste hrabri, hvala vam što ste svesni, hvala vam što ste rodoljubi, hvala vam što znate da se treba boriti, a to radite za svoju decu!

Na žalost, mi razumemo da živimo u zemlju u kojoj mladi ne vide sebe, pa 80 % njih razmišlja kako će da ode iz nje. A na svu tu muku ovaj nesrečnik razmišlja da hapsi najbolje od te omladine. Decu koja su se borila i ušla u televiziju pre 2 nedelje i koja se bore da ostanu u ovoj zemlji,  tražeći malo slobode i da im neko ne vređa inteligenciju.

Tu decu moramo podržati i zbog njih sve ovo radimo“, istakao je Đurović.

On je naglasio da predsednik Srbije aleksandar Vučić svojim ponašanjem i svojim govorom iz dana u dan sve više vređa srpski narod, da je on neko ko ponižava ovu državu, funkciju koju obavlja i da narod deli poput navijača na utakmici na njegove i one protiv.

“ Vučić se tako i ponaša, kao navijač, koji vređa i deli ljude!

Nema stvari koju je obećao, a da nije slagao.

Jedino nije slagao Angelu Merkel kada joj je obećao da će ukinuti institucije na severu Kosova. To joj je obećao i to je i uradio“, podsetio je Đurović.

Za govornicom građanima se obratila i Dragana Rašić, odbornica u lokalnom parlamentu.

“ Ovo mesto ovde je istina. Mnogo veća nego što je Skupštinska govornica. Sva naša muka naširoko je poznata. Nemam ja bolje reči da opišem sve ono što osećamo, a to staje u 2 reči i zove se nedostatak dostojanstva.

To upravo nedostaje našem gradonačelniku Ničiću, pa se služi retorikom u kojoj su interesi i njega i njegovih koalicionih partnera nadvladali zdrav razum.

Ta vaša retorika dovela je do toga da nekome padne na pamet da je sasvim u redu da se kamenicama obruše na one koji ne pristaju na ucene i misle drugačije“, podsetila je Rašić.

Ona je istakla da je Ničić direktno odgovoran za stanje u gradu, za pretvaranje Kraljevice u gradilište, dugovanja prema prosvetarima. Ona je podsetila i na činjenicu da je građane Zaječara „besplatna Gitarijada“ koštala“ čitavih 300.000 evra.

Nakon obraćanja govornika, učesnici građanskog protesta „1 od 5 miliona“ krenuli su u šetnju sa Trga Nikole Pašića.

Tokom šetnje građani su se, uprkos velikom broju komunalnih policajaca koji su dežurali, zaustavili kod zgrade Komiteta i ispred Gradske uprave kako bi zalepili nalepnice sa lažnim obećanjima koja su građanima zaječarski funkcioneri davali od 2004. godine do danas.

Šetnja je nastavljena ulicom Generala Gambete, Božina Jovanovića i Ljube Nešića, pored kružnog toka do trga Nikole Pašića gde je10. šetnja biti završena.

12. šetnja najavljena je za petak, 5. april od 19 časova.

 

1 komentar

Dodaj komentar