Društvo

“1 od 5 miliona” u Beogradu: Građani ušli u zgradu RTS-a (VIDEO)

FOTO: Darko Simić

Građani su tokom protesta “Jedan od pet miliona” u Beogradu večeras blokirali ulaz u RTS, a jedan deo njih je, predvođen liderom Pokreta Dveri Boškom Obradovićem, ušao je u prostorije javnog servisa, prenosi N1 televizija. Stigla je policija, prisutni su i pripadnici Žandarmerije, koji za sada ne reaguju.

Obradović je rekao da mole tri meseca da se pojave u programu, ali da se to nije desilo. Predstavnici obezbeđenja stali su uz svoj narod i pustili narod, a i da su ih pojedini zaposleni sačekali sa dobrodošlicom.

“Tražimo malu stvar  – vanredno uključenje i da predstavnik organizatora protesta učestvuje u tom vanrednom uključenju, ne političari ili poslanici”, rekao je lider Dveri.

On je najavio da će nakon toga svi napustiti zgradu RTS-a.

” Došli smo po naše pravo da znamo sve, i nećemo izaći dok ne dobijemo gostovanje”, naveo je Obradović za N1.

Prema Obradovićevim rečima pregovara se sa urednikom RTS-a, gospodinom Zoranom Stanojevićem, od koga traže odobrenje za uključenje u program.

Sa Obradovićem je pregovarao i predstavnik policije koji je rekao da je previše ljudi u malom prostoru i zamolio ih, zbog bezbednosti ili opasnosti od požara, da izađu.

Organizatori kažu da su tu da bi pružili podršku radnicima, koji ne smeju da ih puste u Dnevnik.

“Puste nas dva minuta, bez pominjanja govornika”, navela je jedna jedna od organizatorki koja se obratila megafonom. “Želimo da se naš glas čuje uživo, i želimo pet minuta u Dnevniku i da date isti prostor, jednak, svim političkim predstavnicima”, dodala je.

Unutra je ušao i jedan od lidera SzS Dragan Đilas. On je naveo da nijedan incident nije zabeležen. Policija do sada nije intervenisala, imali smo male probleme na ulazu što smo rešili, dodao je.

Demonstranti su ispred RTS blokirali oba ulaza u zgradu i kažu da će tu ostati dva sata, a organizuju i “Dnevnik slobodne Srbije”. Reporterka N1 javlja da se može videti da su svetla u zgradi RTS pogašena, da svetle ona iza prozora par prostorija na poslednjem spratu.

Kolegijum Radio-televizije Srbije ocenio je ranije da blokadom zgrade RTS-a organizatori “prelaze granicu koja postoji između legitimnog protesta i nelegitimnog pritiska na sve zaposlene u Javnom servisu”. Na to je odmah zatim stigao odgovor organizatora protesta, koji su naveli da to nije pritisak na zaposlene, već na rukovodstvo javnog servisa.

Podsećamo, prvi protest protiv nasilja pod nazivom “Stop krvavim košuljama” održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu.

Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu, a zahtevi su dopunjavani. Ovo je 15. nedelja izlaska na ulice.

Traženo je da RTS protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, da javni medijski servis jednako izveštava o svim političkim opcijama i da generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa Nenad Lj. Stefanović podnesu ostavke.

Prošle nedelje je održana tzv. blokada RTS, a ispred zgrade je organizovan Dnevnik slobodne Srbije.

Sa protesta je ranije zatražena i ostavka ministra unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića, kao i ministra zdravlja Zaltibora Lončara. Građani zahtevaju da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića

Sa jednog od protesta upućen je i poziv na dogovor i zahtev opoziciji da iznese konkretan plan šta će učiniti da promene sistem u Srbiji da bi vlast bila servis građana.

Posle tog zahteva više opozicionih stranka i organizacija ponudilo je građanima “Sporazum sa narodom” odnosno predlog mera za obezbeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava nakon pobede nad aktuelnom vlašću na čelu sa Vučićem.

Pogledajte i video uživo iz zgrade RTS-a:

Dodaj komentar