Društvo

Zbog temperaturnih razlika učestali pozivi lekarima za pomoć

foto: tvbest.rs

Vremenske prilike koje su obeležile prethodni mesec bile su poprilično nestabilne. Česta smena sunca i kiše, kao i velike temperaturne razlike, generalno loše utiču na zdravlje i opšte stanje ljudi, te su mnogi osetili posledice promenljivog vremena. S prvim danima juna vreme se stabilizovalo, ali je donelo i topli talas pa dnevna temperatura već dostiže i 30. podeljak Celzijusove skale. Bez obzira da li spadate u kategoriju hroničnih bolesnika, osetljivih osoba ili ste dobrog zdravlja, neophodno je pridržavanje određenih pravila i saveta, kako bi ste izbegli zdravstvene tegobe.

Za lakše podnošenje visokih temperatura lekari građanima savetuju da se pridržavaju uputstava o načinu ishrane, odgovarajućem unosu vode i napitaka, zaštiti od spoljnih uticaja u boravišnom i radnom prostoru, a posebno na otvorenom, i doziranoj fizičkoj aktivnosti.

Stručnjaci ukazuju da je neophodno da se više odmaraju oni koji spadaju u grupu takozvane osetljive populacije – deca, omladina, trudnice, stari, oboleli od hroničnih bolesti. Saveti i preporuke stručnjaka su opšte poznati, ali se neretko ponašamo neodgovorno prema svom zdravlju, a onda trpimo posledice.

Izvor: tvbest

Dodaj komentar