Izdvajamo Kultura

Završeni 29. „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru

FOTO: zajecaronline.com

Dodelom nagrada i izvođenjem premijere predstave “Kazabalkan” u čast nagrađenih spuštena je zavesa na 29. Festival „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru.

Žiri 29. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ u sastavu: dr Miroslav Radonjić, predsednik; Enver Petrovci, član i dr Duško Ljuština, član; većinom glasova doneo je odluku da Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu dodeli Borisu Isakoviću za ulogu Gospodina R. u predstavi „Zašto je poludeo gospodin R?“, po tekstu Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Boba Jelčića i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Beograd.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Primajući nagradu, statuetu „Zorana Radmilovića“ od zamenice gradonačelnika Zaječara Marine Milić, Boris Isaković je istakao:

“Hvala vam svima. Nadam se da je i po Zoranovoj volji“, poručio Isaković.

Boris Isaković, glumac; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

„Velika je čast igrati na ovoj pozornici i poneti nagradu koja nosi ime jednog „glumčine“ kakav je bio Zoran Radmilović“, dodao je Isaković.

Boris Isaković, glumac; FOTO: zajecaronline.com

Žiri u istom sastavu doneo je jednoglasnu odluku da Nagradu za vizuelni identitet dodeli predstavi „Ružni, prljavi, zli“ Beogradskog dramskog pozorišta. Ova nagrada biće naknadno uručena.

Nagradu publike, prosečnom ocenom 9,24 dobila je predstava „1789“ Narodnog pozorišta Niš, autora i reditelja Hadija Kurića. Zahvaljujući na nagradi prvak drame niškog pozorišta i glumac u predstavi Aleksandar Marinković je rekao:

“Volim ovaj grad, volim ovu publiku i privilegija je od nje dobiti ovakvu nagradu. Hvala, Nišlije vas pozdravljaju“, poručio je Marinković.

Aleksandar Marinković, glumac; FOTO: zajecaronline.com

Stručni žiri 3. Festivala malih pozorišnih formi, u sastavu: Ivan Bekjarev, predsednik, Nenad Novaković, član i Spasoje Ž. Milovanović, član doneo je odluku da Nagradu za najbolju predstavu dodeli monodrami „Dr Feler“ u izvođenju Dragana Bože Marjanovića. Ova predstava najbolja je i po izboru publike.

Primajući nagradu Marjanović je rekao:

“Hvala vama, divnoj publici, hvala stručnom žiriju i hvala zaista divnim domaćinima. Želim da im čestitam na još jednom festivalu i da im poželim još mnogo festivala.”

Dragan Boža Marjanović, glumac; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Žiri u istom sastavu doneo je i odluku da Specijalnu nagradu dodeli Eciji Ojdanić za ulogu Vlajne u predstavi „Vla-vla-Vlajland cabaret“ autora i reditelja Ivana Lela Lema. I ova nagrada biće naknadno uručena.

Ocenjujući 29. Festival “Dani Zorana Radmilovića”, direktor zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić kaže da je od velikog značaja za Zaječar i zaječarsko pozorište, ali i za kulturu Srbije uopšte što je festival uopšte održan i to u redovnom terminu.

“Ono što jedino baca malu senku na Festival , to je što nam je Banjaluka dva dana pre termina otkazala divnu predstavu „Zločin i kazna“, pa smo morali da je menjamo sa Bijeljinom, što je uticalo na kvalitet predstava na Festivalu, ali eto, snašli smo se, pa je i taj problem nekako rešen. Osim toga što nam je Štab za vanredne situacije grada Zaječara dozvolio do 150 mesta, ostalo je bilo redovno. Zbog tako malog broja mesta uveli smo i dodatni prateći program, tako da smo imali Festival malih pozorišnih formi sa 5 predstava, izložbe slika, promocije knjiga i ono što smo obećali, počeli smo da ispunjavamo. Milan Caci Mihailović je završio knjigu koju smo obećali–„ Uspomenar 4 – Čarobnjak Radmilović“, koja je promovisana na Festivalu i imaće uskoro svoju beogradsku promociju. Film o Zoranu se radi kao i predstava. Pozorište živi punim plućima, što je čudno u ovoj situaciji.”

Vladimir Đuričić – direktor NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

U čast nagrađenih na 29.Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“, izvedena je premijera predstave “Kazabalkan” koju je po motivima teksta Gorana Stefanovskog dramaturški obradio i režirao Irfan Mensur.

Predstava nam nudi sećanje na ono što smo prošli devedesetih godina prošlog veka, ali se ne obračunava sa određenim ljudima, pojavama i narodima već prikazuje besmisao događaja iz kojeg smo izašli trajno oštećeni. Međutim, ljubav kao najveća pokretačka snaga prevazilazi najveće životne probleme.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Publika je odlično prihvatila predstavu i dugotrajnim i gromkim aplauzom nagradila glumce.

Predsednik žirija Festivala dr Miroslav Radonjić je istakao da je predstava odlična, da je pozorišni ansambl jako napredovao, da su svi glumci bili odlični i da je jako teško bilo odrediti kome dodeliti “Zoranov brk” za najboljeg glumca večeri . Nagrada je pripala Vujadinu Miloševiću za ulogu Gavre.

Vujadin Milošević, glumac; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Zatvarajući festival Radonjić je naglasio da smo svi bili privilegovani da u predhodnih 9 dana uživamo u ovoj plemenitoj umetnosti.

„Nigde u Evropi, pa ni u svetu nema ovakvih festivala, a ovde smo gledali 15 predstava i čitav niz pratećeg programa. Time smo pokazali da uživanje u vrhunskim umetničkim vrednostima nasušna potreba koja čini život dostojan čoveka. Ubeđen sam da čemo iduće godine, kada ovaj festival bude slavio 30 godina, svi zajedno skinuti ove maske i da ćemo gledati jedni drugima osmehe na licu, a da će ova sala biti prepuna. Iskreno čestitam Vladimiru Đuričiću i celom njegovom timu, svima zaposlenima u ovom pozorištu, gradu Zaječaru i svim nadležnim institucijama koje su omogućile da 9 dana ovde uživamo“, rekao je Radonjić.

U susretu sa novinarima koji je usledio posle premijere glumac Vujadin Milošević je istakao da je veliko priznanje dobiti „Zoranov brk“.

“Meni je ovo prvi „Zoranov brk“ za 11 godina, koliko sam u teatru ovde i verovatno u isto toliko predstava sam igrao na „Zoranovim danima“. Pomešana su mi osećanja iz nekih ličnih i privatnih, emotivnih razloga, ali sam jako srećan što sam dobio ovo veliko priznanje. Ja bih se zahvalio gospodinu Irfanu, jer mi godinama unazad ostvarujemo jako lepu saradnju i Irfan je jedan od retkih ljudi sa kojima se „kopčamo na prvu“. Ovu predstavu smo uradili 10 dana pre roka, iako su rokovi bili kratki.”

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Irfan Mensur ističe da “Kazabalkan “ nije igran do sada i ovo je njegova praizvedba u Srbiji.

„Ovaj tekst je u mojim rukama od 1997. godine i čekao sam pravi trenutak i pravog čoveka koji će prepoznati da se od ovoga može napraviti pozorište. Nije bilo lako uraditi predstavu, bilo je samo razumljivo. Ja radim sa ljudima koji brzo shvataju, koji me razumeju i koji znaju kakvu vrstu estetike ja zahtevam od pozorišta, tako da ovo nije samo moja predstava, ovo je predstava glumaca zaječarskog pozorišta“, kazao je Mensur.

Kompozitor Aleksandar Sanja Ilić je istakao da je presrećan što se prvi put od kad traje pandemija našao u pozorištu da vidi kako se publika ponaša pod raznoraznim merama predostrožnosti.

“Mogu vam reći da je sve uspelo. Svaka čast ovom pozorištu što su uspeli da izguraju festival do kraja, što su se povinovali nekim uslovima koji su nam svima zadati i mogu vam reći da to nije mnogo uticalo na predstavu. Jeste malo razređeno, ali predstava je bila fantastična i tek večeras sam shvatio zašto je Irfan insisitirao da muzika bude takva kakva jeste.”

Tokom osam dana trajanja festivala, publika u Zaječaru odgledala je 15 predstava, a prisustvovala je i raznom pratećem programu.

Izvor: NPTK CK “Zoran Radmilović” Zaječar

1 komentar

  • jos da je gradska uprava imala sluha da poneko od njih poseti neku predstavu!!bar da je komandant „naterao“ nekoga da prisustvuje…a to sto on ne sme da izadje to je njegov bolestan problem..ali,verovatno,vec smislja kako da oplete po zajecarcima i da se pokaze kao veliki „doktor“ i odmah posle predstave uvede nove kaznene mere…ocekujemo to od tebe komandante.nemoj da nas izneveris sada kada je najteze..pokazi jos jednom svoje pravo lice..bahatost i snagu..pokazi njusku…

Dodaj komentar