Društvo Kultura

Završen 5. Filmski festival duhovnog dokumentarnog filma

Peti Filmski festival duhovnog dokumentarnog filma u okviru 6. Festivala hrišćanske kulture svečano je zatvoren u zaječarskom pozorištu 19. septembra.

U okviru 5. Filmsog festivala duhovnog dokumentrarnog filma dodeljene su nagrade za najbolji film, najbolju režiju i najbolju kameru.

Nagrada za najbolji film – ,,Bilo jednom 12 razbojnika” rediteljke Svetlane Stasenko
Priča o jeromonahu Gerontiju koji prolazi trnovit životni put – od zatvora do podvižništva koje se ogleda u obnavljanju drevnih manastira, građenju novih hramova i vraćanju na put vere bivših robijaša i beskućnika. Slojevita životna priča koja praktičnim primerom svedoči o snazi vere.
Nagrada za najbolju režiju – ,,Volterov osmeh” reditelja Nikole Stojanovića
Testamentarni dokumentarni film jednog od najvećih filmskih erudita sa prostora nekadašnje Jugoslavije, profesora Nikole Stojanovića, scenariste i reditelja, složena je mozaična struktura koja u sebi sadrži odlike epistolarne forme i filmskog eseja. To je svojevrsna posveta francusko-srpskim odnosima kroz istoriju kroz njegovu priču o prijateljstvu sa francuskim književnikom Patrikom Besonom, ali i omaž sopstvenom filmskom opusu i kinematografiji koja više ne postoji.
Nagrada za najbolju kameru – ,,Mandorla” rediteljke Amire Al Hažar
Minuciozna kamera otkriva jedinstven umetnički postupak ukorenjen u hrišćanskoj tradiciji. Miodrag Vučićević ljuske badema pretvara u zapanjujuće minijaturne ikone.

Dodaj komentar