fbpx
Društvo

Zaštitite svoje voćne zasade

foto: radiomagnum.rs

Zasadi kajsije i breskve su sada u fazi cvetanja, zavisno od sorte i od lokaliteta, pa ih je u narednom periodu potrebno zaštiti od prouzrokovača monilije, kažu stručnjaci zaječarskog „Agroznanja“, a prenosi Timok.

Ove voćne vrste su izuzeto osetljive na niske temperature i ovo vreme koje je sada dosta vlažno i niže noćne temperature mogu da nanesu štete ovim zasadima.

„Zavisno od temperature treba primeniti odredjene preparate za suzbijanje monilije i to na bazi prohloraza, piraklostrobina, iprodiona. Naši poljoprivredni proizvodjači bi u ovom peridu trebali da zaštite svoje zasade. Kod breskve su već trebali da imaju dve do tri tretiranja za prouzrokovača kovrdžavosti lista breskve, koja je vidljiva po crvenoj boji“, kaže Slavica Dželatović, diplomirani inženjer i direktor „Agroznanja“ za Timok.

Oni proizvodjači koji imaju po jednu do dve breskve u svojim okućnicama zakasnili su sa zaštitom protiv ovog prouzrokovača, jer se to radi preventivno, pre kretanja vegetacije.

„Ide jedan tretman kada se pojavi zelena tačka, dok se zeleni listići još uvek nisu otvorili tada je vreme za drugi tretman. Sada je već u fenofazi cvetanja“, dodaje Dželatović.

Što se tiče ostalih voćnih vrsta, konkretno koštičavog voća, višnje i šljive, oni još uvek nisu u fenofazi cvetanja i kod njih ako nije obavljeno prvo prolećno prskanje mineralnim uljima i bakarnim preparatima treba voditi računa.

„Treba voditi računa jer su pupoljci u fenofazi pred samo pucanje, odnosno otvaranja, kako kasnije ne bi došlo do nekih oštećenja. Tu imamo primenu preparata protiv prouzrokovača monilije u narednom periodu kada se beli baloni otvore, to je otvaranje 10 do 15 odsto cvetova, tada je pravo vreme za suzbijanje protiv ovog prouzrokovača.

Izvor: radiomagnum.rs

Dodaj komentar