Hronika

Zapisničarka odavala tajne vereniku osumnjičenom za kriminal

foto: ilustracija / novosti.rs / Ana Tešović

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, odredili su pritvor do 48 sati N. G. (25), zapisničaru u Višem sudu u Zaječaru, zbog sumnje da je odala službenu tajnu!

Naime, prema dosadašnjim saznanjima, N. G. je otkucala naredbu za pretres stana i drugih prostorija jednog momka iz Knjaževca, starog 20 godina, za koga se pretpostavljalo da se bavi preprodajom narkotika. Službenica Višeg suda je, potom, te podatke faksom prosledila Policijskoj stanici u Knjaževcu, kako bi pripadnici MUP izvršili pretres.

Međutim, N. G. je podatke iz naredbe, označene kao službena tajna – „poverljivo“, po našim informacijama, najpre odala jednom članu svoje porodice. Nakon toga, otputovala je u Knjaževac, gde ih je prenela i svom vereniku, koji je, potom, sve ispričao dvadesetogodišnjaku čiji je stan bio predmet pretresa.
Na osnovu dojave, kako se sumnja, mladić iz Knjaževca, koji je bio predmet istrage, imao je vremena da iz svog stana i drugih prostorija ukloni eventualne predmete krivičnog dela zbog koga je naredba za pretres bila izdata. Takođe, bio je obavešten i da bi policija mogla da ga presretne na putu ili u autu, tako da je imao vremena da se, pod uslovom da je zaista imao narkotike, reši droge.

[box type=“shadow“ align=““ class=““ width=““]DOŽIVOTNA ZABRANA – N. G. je u Višem sudu bila zaposlena na osnovu ugovora na određeno vreme, koji joj ističe u junu ove godine – podvlači naš sagovornik. – Njoj, pored zatvorske kazne, ukoliko se oglasi krivom, preti i doživotna zabrana zapošljavanja u državnim firmama.[/box]

Već izvesno vreme podaci o osobama koje je trebalo da budu saslušane su „curili“ – saznajemo iz izvora bliskim istrazi. – Sproveli smo opsežnu istragu, tokom koje se krug osumnjičenih sve više sužavao. Na kraju smo operativnim radom došli do N. G. Sumnjamo da ovo nije jedini slučaj da je zapisničarka u Višem sudu odavala službene tajne, ali dalja istraga to tek treba da pokaže.

Naš sagovornik ističe i da ceo slučaj vodi Više tužilaštvo, kao i da se još ne zna da li je N. G. naplaćivala svoje usluge. Međutim, kao najverovatniji razlog što je to činila, nezvanično, pominje se da je na taj način želela da zaštiti svog verenika, koji je, navodno, blizak kriminalnom miljeu.

– Kada smo suzili krug osumnjičenih na N. G. pratili smo celu situaciju – dodaje naš sagovornik. – To nas je i dovelo do zapisničarke u Višem sudu, koja je, nakon saslušanja, priznala da je odala službenu tajnu. Takođe, njenu priču je, tokom saslušanja, potvrdio i verenik N. G.

S druge strane, u Višem sudu u Zaječaru nisu bili raspoloženi da mnogo komentarišu ovaj događaj.

– Reč je o devojci koja je zaista bila vredna i sve zadatke izvršavala odgovorno i savesno – kratko nam je kazao jedan od sudija. – Niko nije mogao ni da pretpostavi da je ona upletena u ovaj slučaj, jer je važila za vrednog i pouzdanog službenika.

N. G. je u Višem sudu radila od 2012. godine, gde je došla iz Osnovnog suda u Zaječaru i to po preporuci da je reč o veoma „vrednom i savesnom radniku“.

Izvor: novosti.rs

Dodaj komentar