fbpx
Društvo

U Zaječaru održana 2. sednica Parlamenta privrednika RPK Zaječarskog i Borskog okruga! Uručene su i zahvalnice učesnicima akcije „Bitka za znanje“!

U sali Regionalne privredne komore Zaječar juče je održana druga sednica Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Zaječarskog i Borskog upravnog okruga.

Na sednici je bilo reči o tekućim privrednim kretanjima u Zaječarskom i Borskom okrugu za period januar – avgust 2017. godine, a predstavljena je i šesta kvartalna analiza propisa.

„Naš prvi zadatak je da čujemo predstavnike privrede Zaječarskog i Borskog okruga, da saznamo sa kojim se problemima suočavaju na nivou lokalne samouprave, da saznamo njihove interese u institucijama Vlade Republike Srbije.

Situacija je ista u celoj državi, i problemi privrednika se ne razlikuju mnogo. reč je o velikom opterećenju na zarade, kašnjenja u povraćaju PDV-a, lažna bolovanja, a u ovom okrugu veliki problem javlja se i na graničnom prelazu sa Rumunijom. U vidu nedostatka fito-sanitarne inspekcije na graničnom prelazu , pa privrednici ovog kraja moraju da prelaze veliku kilometražu kako bi zadovoljili svoje potrebe.

Po pitanju organske proizvodnje dobili smo par sugestija od zaječarskih privrednika, koje ćemo dalčje da prenesemo čelnim ljudima u Srbiji i u decembru ćemo ponovo doći i obrazložiti šta smo sve uspeli da učinimo“, naglasio je generalni sekretar Privredne komore Srbije Predrag Petrović.

Nakon sednice organizovana je podela zahvalnica privrednim društvima koja su učestvovala u akciji “Bitka za znanje”.

Prema rečima Dejana Tošića, predsednika Regionalne privredne komore Zaječar privredna komora Srbije, kao koordinator akcije „Bitka za znanje“, animirala je svoje članice da se uključe u ovu humanitarnu akciju i doprinesu podizanju opšteg nivoa nastave u osnovnim školama, kroz praktičnu primenu najnovijih tehnologija i znanja.

Zahvaljuju našim privrednicima, mi smo u proteklom periodu uspeli da prikupimo dovoljna sredstava da opremimo 7 osnovnih škola u Zaječarskom i Borskom okrugu, koje će dobiti Mbot-ove na korišćenje.

Ovi roboti namenjeni su učenicima od 5. do 8 razreda uz pomoć kojih će krenuti da uče programiranje i kodiranje.

U ovoj inicijativi uvođenja programiranja i robotike u osnovno obrazovanje, PKS i Fond B92 su početkom januara pozvali sve škole u Srbiji da se prijave za dobijanje ovih učila uz pomoć kojih đaci mogu lako naučiti programinje, robotiku, mehaniku, a sve kroz igru“.

Do sada su obezbeđena sredstva za kupiovinu MBot robota za 345 škola iz 201 mesta i opština širom srbije, a obuku za korišćenje ovih robota kao nastavnog materijala pohađalo je preko 500 nastavnika, istakao je Dejan Tošić, predsednik Regionalne privredne komore Zaječar.

Prema rečima Tošića, MBot-ove kao nastavni alat uspešno će da koriste nastavnici osnovnih škola, koji će pre toga proći obuku i kasnije stečeno znanje preneti na učenike viših razreda osnovnih škola.

Na jučerašnjem skupu nakon održane sednice,svim privrednim društvima koja su učestvovala u akciji „Bitka za znanje“ uručene su i zahvalnice.

Dodaj komentar