fbpx
Kultura

Zaječarskoj publici predstavljena knjiga “Tradicionalna kultura Vlaha”

FOTO: Matična biblioteka ''Svetozar Marković'' Zaječar

U prepunom čitalištu Matične biblioteke “Svetozar Marković” u Zaječaru, održana je promocija knjige “Tradicionalna kultura Vlaha”, autora Filipa Paunjelovića.

Na promociji su govorili autor knjige  i dr Dejan Кrstić, etnolog i antropolog. Kako bi dočarao istinski duh vlaškog kraja, atmosferu je upotpunio Stefan Radovanović, instrumentalista na duduku i gajdama.

FOTO: Matična biblioteka ”Svetozar Marković” Zaječar

Ova autorska publikacija je već promovisana u Boru i Boljevcu, u celini je još 2009. ugledala svetlost dana, a tek je prošle godine objavljena u izdanju Кulturno-obrazovnog centra Boljevac.

Dr Кrstić je predstavio delo u širem kontekstu, i pokušao da odredi značaj ovog izdanja za dalja proučavanja kao i njegovu širu upotrebu. On je napomenuo da je pitanje identiteta i kulturnog nasleđa interesantno u svakoj kulturi. Istakao je da je ova knjiga još jedan odgovor na pitanje šta smo to sve izgubili neodgovornim odnosom prema tradiciji.

Ovo je prva knjiga koja u celini prikazuje vlašku kulturu. Autor je u ovoj misiji uspeo, jer je izunutra sagledavao svoj predmet interesovanja.

Filip Paunjelović je čovek iz naroda, vodio je takmičenja sela, i neumorno promovisao vlaško folklorno nasleđe, čiji je i sam neutuđivi deo, kao i njegovi preci. “Tradicionalna kultura Vlaha” je čitanka vlaške kulture. U ovoj knjizi su predstavljeni običaji bogati, arhaični, oni koji su zapravo odoleli hristijanizaciji i konzervirali se.

FOTO: Matična biblioteka ”Svetozar Marković” Zaječar

Dodaj komentar