Društvo Izdvajamo

Zaječarsko pozorište obeležava 77 godina od prve premijere!

Dan Narodnog pozorišta “Zoran Radmilović”, drugi februar, i 77 godina od prve premijere “Žita cvetaju” Jurija Mokrova, biće obeležen bogatim programom, 1. i 2. februara, saopštili su iz zaječarskog teatra.

Pozorište u Zaječaru formirano je 1946. godine kao Oblasno narodno pozorište. Prva predstava, koja je odigrana, 2. februara 1947. godine u zgradi nekadašnjeg Esnafskog doma, na sceni novog profesionalnog pozorišta, bila je „Žita cvetaju“ Jurija Mokrova. Za veoma kratko vreme, zaječarsko Pozorište izraslo je u uglednu i dobro organizovanu kulturnu ustanovu, koja je svoju delatnost u početku vršila na području Timočke krajine.

U pozorišnom muzeju, 1. februara, u 13 časova, biće održana tribina “Antigona od Sofokla do Žana Anuja”.

Gost na tribini biće Dejan Acović, filolog i književni prevodilac.

Izložbu karikatura Aleksandra Ace Blatnika, u pozorišnom muzeju, u 19 sati, otvoriće Ivan Blatnik.

U 20 sati, Kontra teatar iz Niša,izvešće koreodramu “Refleksija”.

Promocija časopisa “Razvitak”, predviđena je za 12 sati, 2. februara, u Pozorišnom muzeju.

Vladimir Đuričić, direktor pozorišta “Zoran Radmilović”, najavio je potpisivanje protokola o saradnji sa pozorištem Pan teatar iz Beograda i Centrom za kulturu iz Dimitrovgrada, u foajeu pozorišta u 19 sati gde će pola sata kasnije, u 19 i 30, biti predstavljena knjiga književnog kritičara Saše Milosavljevića “Pozorište….”,koja sadrži beleške, kritike i prikaze o teatarskom životu Srbije.

Prva repriza kamerne predstave “Zjapina”, domaćeg teatra, prema tekstu Miloša Latinovića i Stefana Gajića i režiji Stefana Gajića, biće odigrana u 20 sati.

Za Dan pozorišta 1. i 2. februara, svi programi su besplatni, ali je potrebno unapred rezervisati karte za pozorišne predstave, zbog ograničenog broja mesta.

U ovoj godini, predviđena je turneja predstave “Zjapina” u beogradskim pozorištima ali i učešće na festivalima, najavio je Vladimir Đuričić, direktor Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović”.

Dodaj komentar