fbpx
Društvo

Zaječarski srednjoškolci obeležavaju Dan solidarnosti

Povodom Dana solidarnosti, zaječarski srednjoškolci će 27. marta po drugi put zajedno sa fondacijom Iskorak volonterskim radom u gradskim preduzećima prikupljati novac za uređenje Kraljevice.

Nakon što je 2015. godine u Zaječaru po prvi put obeležen Dan solidarnosti pod sloganom „Iscimaj se za Zaječar, Zaječar te treba“, predstavnici Fondacije Iskorak došli su na ideju da od ove godine ustanove 27. mart kao datum kada će tradicionalno solidarnost biti slavljena u gradu na Timoku pod sloganom “Cimam se za Zaječar”.

Srednjoškolci će ovog dana volontirati u nekom od zaječarskih preduzeća, preduzetničkih radnji ili organizacija. Preduzeća i organizacije koje budu učestvovale u ovoj inicijativi doniraće sredstva u visini od najmanje 1000 dinara po učeniku fondaciji Iskorak. Prikupljena sredstva biće iskorišćena za uređenje Kraljevice i to za projekat za koji se volonteri budu odlučili tokom specijalne žurke koja će za njih biti organizovana.

Nikola Trajković, gimnazijalac, volonter Omladinskog centra i jedan od organizatora drugog Dana solidarnosti u Zaječaru rekao je da među njegovim vršnjacima vlada veliko interesovanje za ovu akciju.

“Naše interesovanje poklapa se sa interesovanjem firmi jer na taj način pokazuju odgovornost prema svojoj zajednici koja nam je svima važna. Pored sakupljanja sredstava, za nas je dobro što možemo da vidimo i kako izgleda jedan radni dan u određenom preduzeću”, kaže Trajković.

On je dodao i da učenici sami pronalaze mesta gde će tog dana volontirati, dok je Dejan Perić, ispred fondacije Iskorak rekao da su oni tu da pomognu u pronalaženju firmi ako u tome volonteri sami ne uspeju.

“Na prvom danu solidarnosti, 2015. godine učestvovalo je 250 srednjoškolaca i 105 firmi i prikupljeno je 150 hiljada dinara. Naše ambicije su da ovog puta pokušamo da premašimo taj broj, a cela ideja ove akcije je da napravimo nešto korisno za sve naše sugrađane. Moguće je odlaganje akcije zbog novonastale situacije povodom korona virusa, ali o tome će svi biti blagovremeno obavešteni”, kaže Perić.

Prijavljivanje vrši tim srednjoškolaca koji učestvuje u organizaciji cele akcije, a volonteri će dobijati prijavni listić koji će popunjavati na licu mesta.

Dodaj komentar