fbpx
Društvo

Zaječarski planinari organizuju projekciju filma

Zaječarski planinari iz Planinarsko smučarskog društva „Ljuba Nešić“ u saradnji sa Omladinskim centrom organizuju besplatnu projekciju planinarskog filma „Dodir praznine“ („Touching the void“) povodom Međunarodnog dana planina.

Svetski dan planina treba da podseti čovečanstvo na ekosistem i biološku raznovrsnosti tih područja, koje treba štititi, a obeležava se 11. decembra. Planinari iz PSD „Ljuba Nešić“ projekciju filma organizuju danas, 9. decembra.

Ovaj dokumentarno igrani film je zasnovan na istinitoj priči, višestruko nagrađivan i veoma zanimljiv, kažu organizatori.

U junu 1985. britanski alpinisti Džo Simpson (21) i Sajmon Jejts (23) prvi u istoriji su pokušali da preko zapadnog nagiba od skoro 90 stepeni, osvoje 6408 metara visok vrh planine Siula Grande u peruanskim Andima. Nakon trodnevnog uspešnog uspona, na silasku se dogodila nesreća… Istinita priča o hrabrosti, odanosti i prijateljstvu. U filmu iz 2003. godine glavne uloge tumače Brendan Mackey, Nicholas Aaron, Simon Yates.

Pre početka projekcije biće emitovani kratki klipovi o planinarenju sa akcija PSD „Ljuba Nešić“.

Film „Dodir praznine“ biće  prikazan u Omladinskom centru, sutra 9. decembra u 19 sati. Ulaz je slobodan.

FOTO: PSD „Ljuba Nešić“ Zaječar

Međunarodni dan planina…

Planine i šumski ekosistemi čine oko 90 odsto površine nacionalnih parkova Srbije. U okviru zaštićenih područja u Srbiji, planine čine veći deo, a ukupna površina zaštićenih područja iznosi oko 520.000 hektara što predstavlja oko 5,9 odsto teritorije zemlje. Planinski sistemi u Srbiji pripadaju grupi najznačajnijih centara biodiverziteta u Evropi, sa brojnim specifičnim ekosistemima u okviru kojih je zastupljena flora i fauna sa mnogobrojnim vrstama od medjunarodnog značaja.

Međunarodni dan planina je prilika za podizanje svesti o važnosti planina za život na Zemlji. Bez obzira na to da li živimo na najvišim planinama ili kraj mora, najčešće nismo dovoljno svesni koliko smo vezani za planine i na koje sve načine one utiču na naš život. S planina nam dolazi najveća količina slatke vode, planine su staništa različitih biljnih i životinjskih vrsta, a svaki deseti stanovnik planete živi u planinskim predelima. I pored toga, ovoj neverovatnoj mreži života koju održavaju planine prete različiti faktori koji razaraju okolinu, posledice klimatskih promena, zloupotreba planinskih resursa, oružani sukobi, kao siromaštvo i glad. Ujedinjene nacije su 11. decembar 2003. usvojile kao međunarodni dan planina, nakon što je 2002. godina bila proglašena za godinu planina.

Dodaj komentar