fbpx
Sport

Zaječarske fudbalske legende – MILORAD JANKOVIĆ

Jedini Zaječarac koji je obukao dres reprezentacije Jugoslavije.
Jedan od najboljih strelaca niškog Radničkog 60-ih godina i igrač sa ovih prostora koji je ostavio najdublji trag u prvoligaškom fudbalu ondašnje države.

Rođen 1940. godine u Jakovcu kod Zaječara. Fudbaler sa veoma jakim udarcem koji se gotovo jednako dobro služio obema nogama.
Svaki slobodan udarac sa 25-30 metara pa i više, bio je ”pola gola” a lopta je najčešće završavala ispod prečke.


Ponikao u Timoku čije je boje branio do 1964. godine kada odlazi u niški Radnički gde ostaje do kraja svoje karijere.
Za 10 sezona provedenih u ”Realu sa Nišave” upisao je 263 prvoligaška nastupa uz 63 postignuta gola!


6. novembra 1966. godine upisuje svoj jedini nastup u dresu reprezentacije! Iako je Jugoslavija doživela debakl od Bugara (1:6) taj datum ostaje upisan zlatnim slovima u istoriju zaječarskog fudbala.


Nakon ubedljivog poraza usledila je ostavka selektorske komisije u kojoj su bili Aleksandar Tirnanić, Miljan Miljanić, Rajko Mitić, Vujadin Boškov i Branko Stanković.


U svojoj poslednjoj sezoni 1973/74, zajedno sa još jednom legendom zaječarskog fudbala – Stevicom Andrejevićem, postaje jesenji prvak međutim blede partije Radničkog u prolećnom delu rezultiraju borom za opstanak pa je klub završio sezonu tek na 15. mestu.


Nakon završene igračke karijere gotovo celu trenersku karijeru posvećuje treniranju podmlatka niškog Radničkog.


1984. godine Savez fudbalskih trenera Jugoslavije mu dodeljuje plaketu za najuspešnijeg trenera omladinskog međunarodnog turnira ”Vojvodina-Crvena Zvezda” gde sa svojim omladincima niškog Radničkog osvaja prvo mesto! Od stranih ekipa učestvovavali su Ferencvaroš, Osasuna, Politehnika, Augsburg i Modena, a od domaćih, pored Radničkog, još i Vojvodina, Crvena zvezda, Partizan i Hajduk.

Izvor: zajecarske fudbalske legende

Dodaj komentar