Costa Nadal

ZAJEČARSKE ČESME – Da li će OVCA pojesti vuka!

Malo je tema oko kojih će se Zaječarci pokrenuti, organizovati, krenuti u akciju. Svakako, česme su jedna od tema koja zavređuje pažnju i građansku inicijativu.

U startu moram da kažem da inicijativu potpuno podržavam ali inicijativu ovih prvih koji će biti pomenuti u daljem tekstu, druge, treće i četvrte molim da mi ne vređaju inteligenciju!

Da li je sve spontano i čisto ili se kao i obično nešto valja iza brega procenićete sami.

Oni prvi koje sam pomenuo i koje apsolutno podržavam su obični građani, kojih je u ovoj priči bar 98%. Sa iskrenim namerama, svesni da je voda najveće bogatstvo i spremni da na ovaj ili onaj način podrže celu priču. Dobra je stvar što će ta ogromna većina verovatno na kraju terevenke imati lepše, uređenije i bolje česme u svom gradu!

Znam da će biti oštrih reakcija na ovaj tekst, bićemo strani plaćenici, bolesnici, hejteri, oni kojima ništa ne odgovara, kontraši, srećom te reakcije će stići od one ogromne manjine pa nas to mnogo i ne dotiče. Jednostavno sudija u trenutku dosudi penal i siguran je u svoju odluku, ali na usporenom snimku iz više uglova vidi se da faula uopšte nije bilo! Zato i ovu priču gledamo na usporenom snimku iz više uglova!

Ono što najviše upada u oči i predstavlja apsolutni nonsens jeste prisustvo gradonačelnika, njegovih savetnika i pomoćnika na protestu. Oni su slobodni ljudi i naravno da imaju prava na to, ali gospodo, iz svojih kabineta, sa potpisanih par odluka i rešenja daleko kvalitetnije možete podržati ovu akciju. Vi odlučujete, vi se pitate, ne pravite nas na budale.

foto: facebook/printscreen (klik za uvećanje)

foto: facebook/printscreen

Neizbežno je i ono nepopularno pitanje (koje generalno prezirem) otkud za to novac, ko to plaća. Vidim da se organizuju humanitarni koncerti, predstave, akcije za kupovinu histeroskopa za ginekološko odeljenje i to traje mesecima, ide teško, a ovde se dogovorismo i organizovasmo za tili čas. Postavljen je plaćeni oglas na facebook-u, na okupljanju kod Tackove česme organizovane besplatne mekice, vidi se jedna dobra organizacija i opet moram da naglasim da protiv svega toga nemam ništa, samo mi ne deluje baš spontano.

 

Treća stvar koja mi muti sliku je preveliko angažovanje jedne političke opcije oko ove teme. Nemam ništa protiv toga, ali nijedan drugi problem im nije interesantan sem ovog. Njihove reakcije nema kada se porodiljama smanjuju davanja, nije ih briga za situaciju oko mosta u Kotlujevcu, ne dotiče ih kad radnici ne primaju plate, oko toga ćute, ne oglašavaju se, ali su im puna usta i facebook profili baš na temu zaječarskih česmi.

Nekoliko firmi u Zaječaru ima arterske bunare i “troše” naše blago, o broju fizičkih lica ne treba ni govoriti jer i njih ima dosta, ali atak je bio samo na jednu, neću joj pominjati ime, verovatno već svi znaju o kojoj je reč. Samo pitam, a šta ćemo ako se ispostavi da baš ta firma ima kompletniju i uredniju dokumentaciju od ostalih? Mislim da za to već nikog nije više briga.

Pa da razdvojimo žito od kukolja!

Dobra priča zahteva dobar scenario i dobro planiranje. Jedna medijska kuća radila je istraživanje oko zloupotreba prilikom dodele novca medijima u Zaječaru. Vrlo dobro istraživanje, ali nažalost brzo su to istraživanje povukli jer su i sami dobili novac, njihovo istraživanje, njihovo autorsko pravo! Etički, profesionalno, moralno!

Ove godine dobili su 6,000,000.00 (šest miliona) dinara iz budžeta i sada taj novac treba opravdati. Tema fina, izaziva emocije, “primiće” se u narodu, “glavni glumci” su tu ali kao i svaki dobar film i ova priča zahteva veliki broj statista. Moglo je to i u tišini ali onda je i efekat slabiji. Bolje je držati tenziju, ponavljati iz nedelje u nedelju sve dok, kao u većini filmova gde čekamo srećan kraj, konačno iz jedne, pa druge, treće, četvrte i pete zaječarske česme ne potekne voda. I verovali ili ne, baš tako se i desilo, prosto da ne poveruješ, u razmacima od po nekoliko dana, česme su misteriozno jedna za drugom, počinjale da “rade”. Kakav happy end! I kao kada u ljubavnom filmu čekate da posle happy end-a padne poljubac, tako ćemo u ponedeljak 13. aprila da se okupimo kod Tackove česme  i proslavimo pobedu, uz uskršnja jaja, već tradicionalne mekice i svežu artersku vodu!

I vuk sit i ovce na broju!

110415-dusan-vojvodicVlasnik ove medijske kuće (Zamedia) je Dušan Vojvodić. Ko je prisustvovao bar jednom protestnom okupljanju vezanom za arterske česme mogao se uveriti ko rukovodi akcijom, daje “instrukcije” govornicima, raspoređuje kamere, itd…

1. Generalno, ovo je sve legitimno, mediji i treba da istražuju, ko bolji scenario napravi imaće i bolju priču i lakše će je “prodati” ali ako ste već pokrenuli temu, ajde da je isteramo do kraja. Kada kupite original film na DVD-ju uvek dobijate i scene kojih u filmu nema.

2. Nemojte sebe da predstavljate kao velike humaniste pričom koju ste dobro naplatili, a nas koji se usuđujemo da postavimo još po neko pitanje da proglašavate “bolesnicima”. Pravo da pita ima svako i uvek, jeste dobili 6 miliona ali ne i ekskluzivno pravo da samo vi možete o ovoj temi i da to mora da stane kad vama odgovara i da se završi kako vi želite.

3. Ne razumem se mnogo u građevinske radove ali sam siguran da bi se sa 6 miliona dinara, ako ne svim onda ogromnoj većini zaječarskih česama vratio stari sjaj! I siguran sam da bi u toj varijanti Zaječarci bili najsrećniji!

U prethodnom tekstu na ovom portalu o česmama u Zaječaru, (koji je usput i bio mamac, da se neko upeca) pored nabrojenih česama, samo je na kraju teksta postavljeno pitanje da li česme neko koristi za lake političke poene i onda se desila lavina komentara. Nigde nikada nije pomenut izraz “TREĆA OPCIJA” sem u komentarima “pojedinaca” gde je ovaj portal stavljen na stub srama jer se usudio da nešto pita. Pitanja nisu bila predviđena scenarijom.

I sad vam verovatno ništa nije jasno, kakva je to sad treća opcija, i što bi neko pretendovao da bude treći, zašto ne prva opcija?!

Valjda su se prva i druga opcija već profilisale, i to su valjda SM i BN ili BN i SM, redosled u ovoj priči nije važan! Bitno je da kad budu bili sledeći lokalni izbori, verovatno ni jedna od ove dve opcije neće moći da odnese pobedu samostalno. Dobar broj Zaječaraca sit je i prve i druge opcije i želi nešto treće. To uostalom pokazuju istraživanja javnog mnjenja. Zato je u našem gradu jako bitno ko će se profilisati kao treća opcija, verovatno ona spasonosna (sarkazam).

Ko se bar malo razume i prati politička dešavanja, zna da će ko god bio, ta treća opcija skoro sigurno biti u narednoj vlasti. Parazitirati u svim privilegijama o trošku nas Zaječaraca ili raditi u našu dobrobit, to ćemo videti!

I ta borba je potpuno legitimna, na kraju će mišljenje dati građani na izborima, ali ja ne dozvoljavam da me jeftinim marketingom, koristeći “emocije” na temu oko ovih česmi farbaju kao uskršnje jaje!

Indikativnu pojavu da jedna politička opcija ima maksimalno pojačanu aktivnost oko ove teme sam već pomenuo na početku teksta. Plan im je da budućim akcijama svoje političke opcije okupe još veći broj pristalica. Priča se da su preko nekih nevladinih organizacija obezbedili novac za uređenje česama a istovremeno zauzimaju vrlo visoke funkcije u trenutnoj vlasti. E zato je to jeftin politički marketing. Možda će i podaci svih koji su potpisali peticiju završiti u njihovim rukama kako bi je koristili kao bazu kad dodju izbori.

Probleme u ovoj državi i ovom gradu, treba da rešavaju institucije i organi a ne političke opcije, ponajmanje treće… Političari i partije samo treba da stvore uslove da službe rade svoj posao, zar ne? Ako grešim onda ukinimo upravu, službe, inspekcije i napravimo vrhovni politički biro ili komesarijat!

110415-dusan-mladenovicDušan Mladenović, trenutno šef SDPS (partija Rasima Ljajića) u Zaječaru (kažem trenutno jer je to promenjiva kategorija, a ako bi nabrajao Dušanove prethodne partije potrajalo bi), i aktuelni pomoćnik gradonačelnika. U Zaječaru poznat po nadimku Dule “Prskalica”. Jedan od najpodmuklijih lokalnih političara koji bi kako to narod kaže “i dupe dao za fotelju”. Čovek koji je uvek lider partije a nikada nije samostalno izašao na izbore. Na izborima 2008. išao u koalicijI sa DS-om da bi posle izbora napustio koaliciju i pridružio se u vlasti sa Boškom Ničićem, naravno kao pomoćnik gradonačelnika! Na izborima 2013. išao u koaliciju sa Ničićem, da bi vrlo brzo nakon poraza prešao u tabor pobednika, opet kao pomoćnik gradonačelnika. Vrhunac je bila njegova izjava “Mračna vremena vladavine Boška Ničića, u kojoj je on bio drugi čovek!!! Sa sobom vodi i grupu saradnika – odbornika i vešto plivaju u svakoj vlasti!

Bivši gradonačelnik Boško Ničić naziva ih izdajicama a Dušana zove “Ljiga”. Žao mi je Ničiću, vi ste ih birali, to su vaši puleni. Iako često kažete da ste “Ljigu” dobili u miraz od G17+, ipak ste imali izbora i svih takvih se rešite!

Upućeni znaju da veliki broj rođaka i saradnika Dušana Mladenovića “sisa” državni i gradski budžet. Oni verniji su direktori javnih preduzeća. Skoro da nema privilegije koju on nije iskoristio u privatne svrhe. Pored plate od stotinak hiljada, bio je član mnogih Upravnih odbora, uglavnom plaćenih. Nije se libio ni da koristi solidarnu sindikalnu pomoć, što je i sam Saša Mirković javno dokumentovao! O korišćenju službenog vozila za šopinge u Ušću i Delta City-ju ne treba trošiti reči. U radno vreme glavna zanimacija mu je bila, a i sada je, preprodaja polovnih automobila!

O “česmarima” (kako sami sebe od milošte zovu) za sada toliko!

I na kraju, da ne zaboravimo one četvrte, ali ne i najmanje bitne.

Proteste za “odbranu” Zaječarskih česmi javno je podržao i predsednik Skupštine grada Zaječara gospodin Mirković mr Saša. To jeste lepo i plemenito ali znajući kako stvari u Zaječaru funkcionišu, umesto toga mogao je da obavi dva telefonska poziva i izda nalog da se taj problem podhitno reši. Ili je možda na ovoj temi, rekli bi zli jezici, trebalo da se neki lokalni “tajkun” disciplinuje!

Gde je  i šta je istina, zaključićete sami, a pokazaće i vreme! Meni je jedina žal što ovaj tekst ide usred Uskršnjih praznika ali bitka sa vremenom je počela i oni to znaju, pa ih treba preduhitriti! 🙂

NAPOMENA! – Ovaj tekst je autorsko delo novog kolumniste na portalu Zaječar Online koji će pisati pod umetničkim imenom “Costa Nadal”.

Ekipa portala Zaječar Online i naši kolumnisti žele Vam prijatne Uskršnje praznike! HRISTOS VASKRSE!

9 komentara

 • A ja vidim onog Joju razleteo se po gradu, deli flajere, angazovan je oko cesme. Sad mi je tek jasno. To su obicni pilicari pogotovu ovaj Mladenovic.

 • Da se skrene paznja sa protesta nezadovoljnih gradjana poceli su protesti zbog cesama. to je pravi razlog. jesu cesme problem ali ima jos mnogo vecih a oni padaju u drugi plan i niko ih ne spominje.

 • I opet pišete svakakve gluposti a gde su TU česme…..Spominjete Prskalicu,politiku,pare,razne teorije zavere….Moram da kažem opet i opet-idite,lečite se…. Smeta vam Joja jer dečko radi nešto za ovaj grad iz ličnog ubedjenja….Kad bi se i vi malo fizički aktivirali a ne igrati se BOT-ova iz fotelja,svima bi nam bilo lepše i bolje.Boli NAS dupe za vaše političke proteste tipa “Sjaši Kurta da uzjaše Murta”…Vi ste obični Hejterski portal i žao mi je ovih ljudi koji vas prate….Ja bar imam muda da pišem i stavljam svoje mišljenje pod punim imenom i prezimenom a ne krijem se iza pseudonima i “mama me zove zlato” nadimcima….

  • Vi ste klasican portal Boska Nicica, i samim tim obratite se njemu za pomoć, (jer para taj ima dovoljno), umesto da zapomazete i time skrecete paznju na sebe.. Klasicna Boskova skola, ima i nas koji ga jako dobro znamo.. On i njegov SM su isti, i delaju zajedno, za njih je pojava bilo kakve opcije koju ne kontrolisu nevidjenih strah, prvo od gubitka fotelje a posle i od neceg drugog. P.S. Srecom po Bosko, on je vec krenuo da se sprema ciscenjem Timoka.. Ljuda, pa taj nije znao gde se Tiimok nalazi, da je znao, ne bi dozvolio da propadne jedan od najboljih rasadnika kod Vanjinog jaza..
   Pozz za Boska, tek ce da puca..

 • @Miodrag Chomy Stankovic

  1. Kakav god ovaj portal bio, za razliku od drugih u nasem gradu, ovde mozete da ostavite komentar, i on ce biti objavljen bez obzira da li smo pohvaljeni ili zestoko iskritikovani. Pokusajte na nekom drugom portalu da kritikujete nesto i videcete kako cete proci.

  2. Taj decko Joja nije uopste pomenut u tekstu niti ga ja kao autor teksta poznajem (verovatno je velika razlika u godinama ako kazete da je decko) ali ako on radi iz licnog ubedjenja onda je bas on medju onih 98% koje ja licno podrzavam a koji su u tekstu na prvom mestu!

  3. U tekstu je bas objasnjeno kako mnogo efikasnije i brze resiti problem cesmi. Cesme su tu, zbog njih je i napisan tekst i navedeni oni koji problem mogu resiti ako stvarno zele.

  4. Kao i obicno, niste izneli ni jedan argument a to sto VAS boli, mi ne lecimo!

 • To što Ja nisam izneo ni jedan argument nije tako strašno….Strašno je što Vi kao autor texta niste izneli ni jedan argument i time opravdali vaše lupetanje…..Zato ovaj text i jeste lupanje i ,lečenje ko zna kakvih kompleksa, i izgleda da vas nešto boli,što opet Mi ne lečimo….Ali samo napred,možda i počnemo da se bavimo “alter.medicinom”… Pijte vodu s’ Tackove česme…. 😉

Dodaj komentar