fbpx
Društvo

Zaječarska Tehnička škola osvojila drugo mesto na „Galaksija kupu 2019“

Tehnička škola Zaječar osvojila drugo mesto na "Galaksija kupu 2019"; FOTO: zajecaronline.com

Na takmičenju „Galaksija kup 2019“ održanom u Zaječaru, ekipa zaječarske Tehničke škole osvojila je drugo mesto sa projektom „Terarijum“.

Ekipu koja je predstavljala Zaječar činili su Lazar Čebuković, Nikola Ristić i Petar Ljubinković. Oni su istakli da nije bilo teško raditi na ovom projektu, a da su ideju dobili slučajno.

„Na projektu smo radili dva meseca. Kada me je komšija zamolio da pričuvam ljubimca guštera, nisam znao ništa o tome, i došli smo na ideju da napravimo nešto tako automatizovano. Kutiju i elektroniku smo sami radili. Nije bilo teško napraviti ovako nešto“, kaže Lazar Čebuković.

Ekipa Tehničke škole Zaječar; FOTO: Tennička škola Zaječar

Elektrotehnička škola „Mija Stanimirović“ Niš, pobednici takmičenja; FOTO: Tennička škola Zaječa

Prvo mesto osvojila je ekipa Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović” iz Niša. Jelena Zdravković sa svojom ekipom predstavila je projekat „Automatsko podizanje rampe, na osnovu očitane registarske tablice“.

„Na projektu smo počeli da radimo od septembra, a na ideju smo došli jer često dolazi do gužve na parkingu ili kada neko ne može svom obezbeđenom parking mestu da pristupi. Radili smo sa mentorom koji nam je dosta pomogao. Ovo mi nije prva nagrada, učestvovala sam još na takmičenjima iz Elektrotehnike 1 i Elektrotehnike 2“, kaže Jelena Zdravković.

Jelena Zdravković, Elektrotehnička škola „Mija Stanimirović“ Niš, FOTO: zajecaronline.com

Treće mesto osvojila je Tehnička škola iz Pirota, a četvrta je ekipa iz Tehničke škole iz Obrenovca. Peto mesto osvojila je Srednja stručna škola „Milenko Brzak Uča“ iz Rume.

U takmičarskom delu učestvovalo je ukupno 17 projekata učenika iz 11 škola iz Zaječara, Leskovca, Niša, Pirota, Mladenovca, Novog Sada, Obrenovca i Rume.

FOTO: zajecaronline.com

„Galaksija kup 2019“ je takmičenje učenika elektrotehničkih škola, u izradi projekata kojim se rešava problem na zadatu temu primenom mikroprocesorskih platformi. Cilj takmičenja je popularizacija informacionih tehnologja i praktična primena stečenog znanja učenika.

Organizatori „Galaksija kupa 2019“ su Zajednica elektrotehničkih škola Srbije, Tehnička škola Zaječar i radio klub „Timok“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije, u saradnji sa Elektronskim fakultetom iz Niša, Visokom tehničkom školom iz Niša i brojnim sponzorima.

Ovo takmičenje prvi put je održano 2017. godine pod nazivom „Arduino kup Srbije“. Godine 2018. menja naziv u „Galaksija kup“ u znak sećanja na prvi mikroračunar koji je proizveden u Srbiji.

FOTO: zajecaronline.com

Dodaj komentar