Društvo Izdvajamo

Zaječarac već četvrt veka proslavlja Dan Republike

Zaječarac Nikola Stanisavljević otkad zna za sebe slavi Dan Republike SFRJ. Na njegovoj kući svakog 29. novembra zavijori se trobojka sa petokrakom, kao i zastava Komunističke partije.

Nikola se sa setom seća prošlih vremena  i zato kaže, već godinama unazad jedan dan u godini zaboravlja na sadašnjost. Ono što pamte stariji za vreme ovog praznika su: bogata trpeza, neradni dani, polaganje zakletve, plave kape, crvene marame…

Za sebe kaže da je komunista u duši.

„Ja sam Jugosloven. Svako ima neki svoj praznik ili slavu, a ja slavim 29. novembar – Dan Repubike. Za mene je to tradicija i najvažniji praznik i dalje, iako ta zemlja zvanično odavno ne postoji. Eee a kako se nekada praznovalo. Ovaj dan sam kao školarac voleo i zbog raspusta“, rekao je Nikola.

Sve što je nekada postojalo u Jugoslaviji je bilo bolje nego danas, kaže. Sentimentalno je vezan i za dva automobila iz tog perioda koji su u odličnom stanju, a spremni i za put oko sveta.

„To su auto „Zastava 101“ iz 1975. godine i „Fića“ koji je dve godine stariji. Ove automobile čuvam u originalnom stanju, a imali su i remont. Sa „Zastavom“ sam obišao skoro pola Evrope i auto je bio prava atrakcija. Sve je bilo bolje u ono vreme dok je postojala Jugoslavija, pa naravno i automobili. Ovo moje vozilo iako staro 45 godina i dalje je u voznom stanju, a neki posle par godina vožnje imaju problema sa elektronikom“.

 

Nikola se sa setom seća prošlih vremena.

„U toj Jugoslaviji je sve bilo uređeno kako treba: školstvo, zdravstvo, privreda…Naša građevinska industrija je tada bila najjača u svetu. Kada se raspala SFRJ još uvek pamtim reči poslednjeg premijera Anta Markovića koje su se na žalost obistinile. Rekao je da ćemo zablude plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije u Evropi, što mi i jesmo sada“, priseća se.

U kontaktu je i sa drugim jugonostalgičarima  preko društvenih mreža.

„Nisam jedini koji svake godine slavi ovaj praznik. Ima ih nekoliko u Nišu, Subotici, Beogradu u mnogim mestima u Srbiji, kao i u Bosni, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji. U Tivtu na primer postoji nezvanični konzulat  SFRJ. Jedna je bila Jugoslavija i tada se lepo živelo. Postojali su sistemi vrednosti, a živelo se normalno i znao se neki red“.

Dan Republike je nekada bio jedan od najvećih praznika na prostoru Jugoslavije, a pored raznih svečanosti koje su organizovane tih prazničnih dana , poznat je bio i po „svinjokolju“.

„I ovog puta praznik ću obeležiti onako kako dolikuje sa prijateljima kod kuće, a nakon toga otići i u kafanu“, objašnjava ovaj jugonostalgičar.

„Ljudi su bili vedri, nasmejani i pomagali su jedni drugima. Nisam mogao ni da zamislim  da će doći ovakvo vreme. Zato ja slavim prošlost i simbole, koje i danas poštujem i cenim“, rekao je Nikola Stanisavljević iz Zaječara.

O Danu Republike SFRJ…

Dan Republike SFRJ obeležavao je godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJ-a 29. novembra 1943. godine, kada su predstavnici partizanog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. novembra 1945. Prema tadašnjem Zakonu o državnim praznicima, proslavljao se dva neradna dana, uz svečane akademije u glavnim gradovima republika bivše države, počasne plotune, a 1964. ustanovljena je i nagrada AVNOJ-a. Sa raspadom Jugoslavije, prestalo je obeležavanje Dana republike u svim republikama nekadašnje zajedničke države, osim u Srbiji. Dan republike slavio se u Saveznoj republici Jugoslaviji sve dok 14. novembra 2002. godine, kada je ukinut odlukom Veća građana Savezne skupštine SRJ.

5 komentara

  • sto ne pozoves i gradsko veće na proslavu..bošško ničić bi voleo da prisustvuje…samo da je posno..oduvek je bio titov pionir…

  • Čoveče mani se ćorava posla, nađi sebi neki lep hobi ako nemaš šta da radiš.

    • Zbog tih Jugoslovena smo i sada u go…. do guše. Umesto da slaviš svoju istoriju i veru ti slavi Josipa Broza. Šupljina u glavi

      • A ti izgleda DOBRO znas sta su bili i Jugoslsavija i Jugosloveni, posto svaka bivsa republika duguje deset puta vise nego nekadasnja Jugoslavija zajedno (pominjes g…vna do guse, zato reagujem)…nabroji malo FABRIKE u ovom gradu koje su tada radile i SKOLOVALE TE, pa onda SERI.

Dodaj komentar