fbpx
Društvo Srbija

Zaječarac iz Kine: Mogu da obezbedim maske za zaštitu od korona virusa za sve Zaječarce

Tomica Kostić (levo)

Zaječarac Tomislav Kostić, koji već tri godine živi u Kini željan je da pomogne rodnom gradu u borbi protiv novog korona virusa koji je zahvatio čitav svet. U situaciji kada u Srbiji, pa ni u Zaječaru nigde ne mogu da se kupe maske za lice protiv zaštite od virusa, Tomislav nudi jednostavno rešenje: da iste nadležnim institucijama legalnim putem nabavi preko licenciranih fabrika u Kini i iste avionom pošalje za Zaječar.

U situaciji kada je Kina u potpunosti zaustavila ekonomiju na puna 3 meseca, Tomislav Kostić rodom iz Zaječara odlučio je da ipak pokuša da pomogne rodnom gradu i za sve Zaječarce, ali i ljude iz drugih delova Srbije obezbedi dovoljan broj maski za lice.

“Rodni i nerodni moji, nije vreme za šalu. Zašto bi jedan svetski lider, Kina, potpuno zaustavila ekonomiju na 3 meseca? Vreme je da se situacija shvati na najozbiljniji način i preduzmu najstrože moguće mere bez obzira koliko te mere bile smešne ili nelogične. Vreme je da svi misle o svima. Za ova 3 meseca ja se nijednom nisam razboleo. Niti prehlada, niti nos, niti grlo. Kako? Disciplina i zaštita. Maska i rukavice su neophodni ukoliko boravite napolju”, apeluje Kostić.

On tvrdi da je svakog dana prethodnih meseci boravio napolju po 10 minuta, ali da je na licu neizostavno nosio masku.

“U prethodnim mesecima nije bilo osobe na ulici koja se šetala bez maske. Kina je velika sila i jako organizovana zemlja. Ali svi moramo biti disciplinovani. Lično sam u Kini razvio mrežu različitih kontakata i u ovako teškoj situaciji želim da pomognem svima, a pogotovo mojim Zaječarcima”, kaže Kostić.

On naglašava da u Kini ima poznanike koji drže licencirane fabrike za proizvodnju maski i svih neophodnih proizvoda kojih možda nema u Zaječaru, pa ni u Srbiji u dovoljnoj meri.

“Čuo sam da je Aleksandar Vučić najavio da će u Srbiju biti dopremljeno oko 10 miliona maski do utorka, 24. marta. Ali verujte mi, maske su za jednokratnu upotrebu i one su potrošna roba. Ta količina na broj stanovnika koliko ima Srbija potrajaće svega nekoliko dana”, tvrdi Kostić.

On ističe da je pomoć oko uvoza maski iz Kine već preko svojih poznanika iz Zaječara ponudio i Zavodu za javno zdravlje “Timok”, Gradskoj apoteci i direktoru Specijalne bolnice u Gamzigradskoj banji, međutim da mu se do sada niko od njih nije javio.

Sada kako kaže, pomoć nudi i nadležnim organima i rukovodstvu grada koji ga mogu kontaktirati preko njegovog mejla: tomica92@hotmail.com ili Facebook naloga (Tomica Kostic).

Tomislav naglašava da bi u celoj priči on bio samo posrednik i da prilikom sklapanja i potpisivanja ugovora ne bi imao nikakve veze. Njegovo je, kako kaže samo da poveže Zaječar sa Kinom, kako bi legalno i po propisima nadležne institucije mogle građane da obezbede maskama, ukoliko naravno trenutno u Srbiji za te namene postoji mogućnost uvoza.

Uz poruku da ko nije pokušao nije ni uspeo i da se učiniti mora sve što se može, Zaječarac Tomica Kostić iz Kine poručuje svim Zaječarcima i ljudima u Srbiji da budu oprezni, disciplinovani i odgovorni kako prema sebi tako i prema drugima.

1 komentar

Dodaj komentar