Društvo

Zaječar se priključuje ekološkim protestima! Timočka Krajina “staje” u subotu

Zaječar se priključuje ekološkim protestima zbog donošenja Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu koji će „omogućiti uništenje životne sredine i raseljavanje stanovništva“.

Na društvenim mrežama je najavljeno da će protest početi u subotu 4. decembra u 14 časova blokadom puta Zaječar – Boljevac kod motela Balašević.

U Zaječaru i okolnim mestima u istočnoj Srbiji prošlog vikenda nije bilo blokade puteva koje su tada organizovane u desetak mesta u Srbiji zbog donošenja, kako je rečeno, krajnje spornih zakona koji između ostalog omogućavaju otvaranje rudnika kompanije Rio Tinto, kao i realizaciju drugih ekološki štetnih projekata.

Sudeći po navodima u medijima, za sada će u subotu u 14 časova protesti biti organizovani u tridedetak gradova Srbije.

Više hiljada građana Srbije proteklih dana je učestvovalo u protestima – blokadi glavnih puteva širom države, protestnim šetnjama u Beogradu i skupovima na zapadu Srbije, u gradovima Šapcu i Loznici.

Zajedničko za sve proteste su zahtevi vlastima da zaustavi projekte koje smatraju ekološki štetnim, ali se razlikuju organizatori i neposredni povodi za skupove.

Jedan od glavnih zahteva koji se čuo sa više protesta je da se povuku izmene dva zakona koje je Skupština usvojila protekle sedmice (25. i 26. novembra)– zakona o referendumu i eksproprijaciji. Dok protivnici zakona smatraju da oni idu na ruku privatnim investitorima, takve navode negira vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izmene zakona o referendumu stupile su na snagu jer ih je nakon izglasavanja u Skupštini potpisao i predsednik Srbije – kako to nalaže procedura. Izmene zakona o eksproprijaciji još nemaju Vučićev potpis.

Izvor: Slobodna Evropa / Danas / Zaječar Online

Dodaj komentar