Kultura

Zaječar prestonica folklora i tradicije (FOTO)

FOTO: NPTK CK "Zoran Radmilović" Zaječar
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Prva smotra folklornih ansambala „Razvilo se kolo kraj Timoka“ održana je minulog vikenda u Zaječaru. Ova manifestacija okupila je nekoliko folklornih ansambala.

Učestvovali su folklorni ansambli iz Knjaževca, Boljevca, Sokobanje, Paraćina, Zrenjanina i Zaječara. Folklorni ansambli su se istakli kvalitetom igre i koloritom kostima najpoznatijih srpskih koreografa.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Prema oceni žirija, koji je predvodio predstavnik Kulturno prosvetne zajednice Srbije Zoran
Katić, prvo mesto podelila su dva folklorna ansambla: „Kolo“ iz Knjaževca i “Balkanski biseri” iz Farkaždina kod Zrenjanina. Ova dva ansambla stekla su pravo učešća na Međunarodnoj smotri folklora u Tekiji kod Paraćina.

U ime Gradske uprave Zaječar, učesnike smotre i publiku pozdravila je Elena Petrović, pomoćnica gradonačenika Zaječara, koja je naglasila da su folklorni ansambli najbolji čuvari narodne tradicije.

Elena Petrović; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Prema rečima Nenada Petkovića, rukovodioca Gradskog folklornog ansambla “ZORA” iz Zaječara, ovakva smotra folklornih ansambala nikada do sada nije bila u Zaječaru, niti u Timočkoj krajini, a njen cilj je očuvanje srpske kulture, tradicije i baštine.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Smotri je predhodio veličanstveni defile učesnika koji se kretao od zaječarskog pozorišta do Gradske uprave, kako bi Zaječarci i njihovi gosti mogli videti bogatstvo narodnih nošnji. Inače, zbog najavljenih loših vremenskih prilika smotra nije održana na Popovoj plaži, već u Centru za kulturu u Kotlujevcu.

Organizator još jedne nove manifestacije je Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj grad Zaječar.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Dodaj komentar