fbpx
Društvo Izdvajamo

Zagađenje pali alarme: Kakav vazduh udišu Zaječarci?

Vazduh u Beogradu, Pančevu, Nišu, Užicu, Valjevu i Zaječaru je veoma zagađen, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine, a Srbija je u grupi zemalja koje imaju najzagađeniji vazduh na svetu, prenela je Svetska alijansa za zdravlje i zagađenje. Takvi podaci brinu i Zaječarce. Oni kažu da je vazduh i u Zaječaru zagađen, ali, smatraju, manje u odnosu na susedni Bor ili veće gradove.

Da li su krive kotlarnice, zapaljene njive, industrijsko zagađenje ili sve to zajedno – jasnog odgovora nema. Ali jedno je sigurno: smrdljiv, težak i, prema brojnim podacima, prljav vazduh koji udišemo glavna je tema skoro svih razgovora, bujice komentara i rasprava na društvenim mrežama.

Zaječarci kažu da se ovih dana u Zaječaru nešto “lakše” diše, ali da će im smog koji se sredinom decembra stvorio u Zaječaru ostati zauvek u sećanju.

“Nikada neću da zaboravim ovog Svetog Nikolu. Ja takvu zagađenost u Zaječaru ne pamtim za mojih 60 godina. Sećam se da nisam iz dvorišta mogao da uzmem drva za ogrev, jer nisam video dalje od jednog koraka. Ko zna šta smo te noći sve udisali”, kaže Milan Petrović.

Tog 18. na 19. decembar sećaju se i gradski taksisti.

“Ja ono u životu nisam video. Gomilao se i raniih godina smog u zimskim mesecima, jer živimo u kotlini, ali nikada ovako. Sa većinom mojih kolega složno smo te noći prestali da radimo, jer mi se dešavalo da se preprečim preko ulice, a da toga nisam ni svestan, jer se zaista ništa nije videlo. Sećam se da sam od Avnojske do centra putovao skoro 40 minuta”, kaže taksista Željko.

U zimskim mesecima je na celom području Srbije, pa i Zaječara povećana koncentracija zagađujućih materija. Međutim, prema rečima nadležnih iz Zavoda za javno zdravlje u Zaječaru situacija nije alarmantna.

“Kod nas je prisutna povećana koncentracija čađi koja je vidljiva i golim okom, dok ostale koncetracije zagađujućuih materija, poput sumpordioksida i azotdioksida samo u pojedinim trenucima prekoračuju granice koje su zakonom dozvoljene”, kažu u ZZJZ.

Da bi u potpunosti bili sigurni kakav vazduh udišemo u Zaječaru, Agencija za zaštitu životne sredine Zavodu za javno zdravlje “Timok” donirala je sekvencijalni uzorkivač suspendovanih čestica PM10.

Prema navodima nadležnih, uređaj će pomoći zavodu u dobijanju akreditacije metoda uzorkovanja i merenja koncentracije ovog polutanta u cilju uspostavljanja novih mernih mesta na adekvatnim lokacijama.

Da su oscilacije kvaliteta vazduha u Zaječaru u prethodnom periodu velike, potvrđuju podaci specijalizovanih sajtova koji se bave aerozagađenjem.

izvor: AZZŽS vrednosti za Zaječar /printscreen

Šef kancelarije za zaštitu životne sredine GU Zaječar, jasmina Stević Jović kaže da se kvalitet vazduha u gradu prati u okviru automatske stanice za monitoring vazduha, koja se nalazi na uglu Krfske i ulice Pana Đukića.

“Mere se sumpor-dioksid, azot-dioksid i ugljen-monoksid 24 sata dnevno. Rezultati se mogu videti na jednočasovnom uzorku na sajtu Agencije životne sredine Republike Srbije”, kaže Stević Jović.

Osnovni problem u Zaječaru prave individualna ložišta, izduvni gasovi automobila, kao i to što se grad nalazi u kotlini. A smoga najviše ima u ranim jutarnjim i večernjim satima.

Zašto državna ne reaguje?

Zaštitnik građana u Srbiji Zoran Pašalić pokrenuo je u ponedeljak postupak kontrole Ministarstva zaštite životne sredine.

Kako navodi ombudsman, ministarstvo „u dužem vremenskom periodu nije sprovelo nijednu konkretnu meru“ povodom žalbi građana na zagađenost vazduha.

Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan rekao je da će državu smanjenje zagađenja koštati 2.4 milijarde evra, kao i da će od januara početi provere da li su lokalne samouprave usvojile planove za smanjenje aerozagađenja.

Šta su PM 2.5 čestice i zašto bi trebalo da se zabrinete?

Prema Članu 19 iz Uredbe o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha (“Sl. gl. RS”, broj 11/10, 75/10 i 63/13) Republike Srbije, u 2020. godini granična vrednost izloženosti za suspendovane čestice PM2.5 iznosi 25 µg/m3, dok tolerantna vrednost iznosi 30 µg/m3.

PM2.5 predstavlja čestične materije (particulate matter – PM) koje imaju prečnik manji od 2.5 mikrometara, što znači da su oko 3% prečnika ljudske dlake.

Odakle dolazi PM2.5?

Fine čestice mogu doći iz više izvora kao što su strujna postrojenja, toplane, individualna ložišta (ugalj – kao najgora vrsta čvrstog goriva), motorna vozila, avioni, gorenje drveta, šumski požari, paljenje njiva, vulkanske erupcije i peščane oluje.

Neke od njih su emitovane direktno u vazduh, dok se ostale formiraju kada gasovi i čestice imaju međusobne interakcije u atmosferi.

Na primer, sumpor-dioksid emitovan iz industrijskih postrojenja reaguje sa kiseonikom i vodenim kapljicama u vazduhu, a zatim formira sumpornu kiselinu kao sekundarnu tvorevinu.

Kako se zaštititi od PM2.5?

Kada su vrednosti PM2.5 na nezdravom nivou, potrebno je da preduzmete sledeće korake kako biste smanjili izloženost i zaštitili svoje zdravlje:

  • Ostanite u kući i zatvorite sve prozore i otvore koji omogućavaju zagađenom vazduhu da prodre, ukoliko je moguće.
  • Uključite prečišćivač vazduha koji je opremljen sa HEPA filterom. Samo HEPA filter može efikasno da ukloni fine čestice iz vazduha.
  • Mnogi filteri vazduha u klima uređajima nemaju HEPA filtere, jer bi njihova prisutnost smanjila protok vazduha, te bi motor klima uređaja morao da radi većom snagom da bi probio vazduh kroz HEPA filter. Ali, klima uređaj je i dalje koristan ukoliko je dotok svežeg vazduha ograničen, jer pomaže pri cirkulaciji vazduha i smanjenju (ili povećanju) sobne temperature.
  • Kada je zatvoreno većina ili svi prozori, nemojte paliti sveće, koristiti ili paliti uređaje koji emituju dim ili gas, kako biste sprečili nastajanje štetnih čestica i gasova (kao što je ugljen monoksid).
  • Ukoliko većinu svojeg vremena provodite na putevima i vozite pri svim mogućim vremenskim uslovima, potrudite se da pronađete filter za kabinu sa HEPA filterom i aktivnim ugljem. Normalan filter automobila ne može efikasno da ukloni štetne gasove koje emituje saobraćaj.
  • Ukoliko je zagađenje vazduha očekivano da traje nekoliko dana, razmotrite opciju da promenite svoju lokaciju gde nema zagađenja vazduha.
  • Povećajte otpornost organizma protiv PM2.5 tako što ćete povećati unos ovih nutrijenata.
  • Ukoliko je potrebno da izađete napolje, neka bude kratko, ali nosite zaštitnu masku sa oznakom N95 ili više (jedina maska koja može da filtrira fine čestice) – hirurška maska neće uraditi ništa po pitanju filtriranja vazduha.

Kada su nivoi PM2.5 i PM10 čestica visoki preporuka je da nosite masku, ali ne hiruršku jer ona neće pomoći, već filter/nano masku (koja poseduje N99 ili bar N95 sertifikat).

2 komentara

  • Zavod za javno zdravlje Timok se NE brine o zivotnoj sredini ni najblizeg okruzenja. Nelegalno – divlje, su van svog prostora – na pesackoj zoni podigli parking za bicikle sa nadstresicom I parkiraju na trotoaru duz cele ulice Branka Radicevica iako je to nepropisno. Da vidimo sta ce komunalna inspekcija da uradi, Slavoljub Nicic je sef, mozda smanji I zagadjenost uz desetine I desetine auta ove ustanove koji svakodnevno na sve nacine guse stambenu okolinu.

  • Dugtrajno prisustvo anti ciklona iznad nasih glava, je osnovni uzrok, medjutim vetar iz pravca jugo-zapada je spasio Zajecarce od vece zagadjenosti vazduha.

Dodaj komentar