fbpx
Srbija

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru i u 2019. godini

FOTO: Vlada Srbije

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su većinom glasova u petak, 7. decembra izmene Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru kojim se produžava zabrana zapošljavanja u državnim službama do kraja 2019. godine.

Po oceni Vlade Srbije smanjenje zarada, zabrana zapošljavanja i racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru su mere koje su najviše doprinele smanjenju rashoda i uspehu fiskalne konsolidacije.

U budžetu je ipak naredne godine predviđen novac za povećanje plata u javnom sektoru od sedam do 12 %, tako da će ukupan fond za plate na svim nivoima vlasti dogodine za 33 milijarde biti veći nego ove godine, dok će za penzije izdvajanja iz budžeta i PIO fonda biti veća za 35 milijardi dinara.

Međutim, Skupština je usvojila i zakone koji se tiču plata kojima se menjaju rokovi od kojih počinje primena sistemskog i posebnih zakona o platama u pojedinačnim delovima javnog sektora i to za 1. januar 2020. godine, kada bi trebalo da budu uvedeni platni razredi kako bi za isti posao državni službenici imali istu zaradu.

Za zakon je glasao 141 od 149 prisutnih poslanika, niko nije glasao “protiv” niti je bilo uzdržanih.

izvor: Beta

1 komentar

  • pa koliko ih smao ima ovaj crni boško.svevisnji!!!pogledajte samo komentare.ma treba ZATVOR!!!!

Dodaj komentar