fbpx
Izdvajamo Kultura

Zaboravljeni deo srpske narodne nošnje predstavljen zaječarskoj publici (FOTO)

U Galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru u utorak, 21. januara svečano je otvorena izložba “Kolekcija zubuna iz zbirke Zavičajnog muzeja Knjaževac iz XIX i prve polovine XX veka”.

Autorka izložbe Jelena Kurtić, kustos etnolog Zavičajnog muzeja Knjaževac istakla je da su izloženi predmeti riznica bogate kulturne tradicije i nezamenljivi izvor saznanja životnih prilika iz naše prošlosti.

FOTO: Narodni muzej Zaječar

“Izložba „Kolekcija zubuna iz zbirke Zavičajnog muzeja Knjaževac“, sa bogatim etnografskim materijalom, ima za cilj da prikaže izbor iz tradicionalnog života stanovnika Knjaževca i njegove okoline”, istakla je Kurtić.

Kolekciju čini 22 predmeta, koji su nabavljani u periodu od 1972. do 2018. godine.

O zubunu…

U tradicionalnoj kulturi odevanja srpskog naroda iz perioda XIX i prve polovine XX veka naziv zubun široko je rasprostranjen na južnoslovenskom balkanskom prostoru za gornji odevni predmet tipa dugog prsluka, koji je najčešće bio bez rukava, spreda celom ivicom razrezan i različite dužine.

Izrađivan je od domaće vunene tkanine, sukna, pretežno bele boje. Iako se vezuje i za muški odevni asortiman, zubun je, dominantno, ženski odevni predmet. Iz XIX i prve polovine XX veka, po načinu izrade, pre svega, deo je ženske domaće radinosti, ali i umeća seoskih i gradskih majstora.

Zubun je i jedan od najstarijih odevnih elemenata na južnoslovenskom balkanskom prostoru (i šire), ali, i jedan od temeljnih, najvažnijih i obaveznih odevnih predmeta u srpskoj narodnoj nošnji, posebno, u strukturi ženskog odevnog obrasca. Korišćen tokom cele godine, i leti i zimi, nesporno praktičan, pažnju istraživača s kraja XIX i u XX veku privlači još jednom njegovom osobinom: u likovno-estetskom smislu, to je jedan od najreprezentativnijih odevnih predmeta u srpskoj narodnoj nošnji.

Autor naslovne fotografije: Saša Milutinović

Dodaj komentar