Sport

Za nove teniske talente u Zaječaru: OŠ „Đura Jakšić“ i TK „AS Timok“ za razvoj nove generacije belog sporta

FOTO: glassporta.rs

Osnovna škola “Đura Jakšić” iz Zaječara jedna je od 10 škola u Srbiji u kojoj je pokrenut pilot projekat “Tenis u osnovnim školama”.

Projekat zajednički realizuju Ministarstvo prosvete Republike Srbije i Teniski savez Srbije (TSS). Nosioci programa u Zaječaru su OŠ “Đura Jakšić”, koju predstavlja profesor fizičkog vaspitanja Dragan Petković i Teniski klub “AS Timok”, koga zastupa prvi čovek zaječarskog kluba Dario Petković, prenosi glassporta.rs.

U programu učestvuje šezdesetak učenika prvog i trećeg razreda, a zadovoljstvo ne kriju realizatori zaječarskog projekta.

“Za učenike su treninzi u potpunosti besplatni, a osnovni cilj nam je da kod najmlađih razvijemo motoriku, da omogućimo pravilan fizički i mentalni razvoj. Deci mlađeg uzrasta do petog razreda se u školi najmanje pažnje obraća na fizičku aktivnost, pa je otuda i važnost ovog projekta mnogo veća“, istakao je Dragan Petković, profesor fizičkog vaspitanja u OŠ “Đura Jakšić”.

Novak Đoković je podržao projekat i dao zamah celoj ideji. Potom je Teniski savez Srbije (TSS) organizovao obuku nastavnika fizičkog vaspitanja za rad sa decom do 10 godina. Svakom nastavniku je dodeljen i mentor, teniski trener, koji će takođe prisustvovati časovima, a čitav program je deo projekta „Tenis 10“, koji sprovodi Međunarodna teniska federacija i Teniski savez Srbije.

TSS je obezbedio mreže, rekete i loptice, a trenira se u fiskulturnim salama i školskim dvorištima, kada to vreme dozvoli.

“Opšti utisak je, kako učenika tako i roditelja da je ovo pravi potez i veliki korak ka usmeravanju dece na pravi put, ka zdravom odrastanju. Takođe i sa stručne strane, teniskom klubu je omogućena selekcija talentovane školske dece, koji bi donosili mnogo dobrih rezultata, pehara i medalja sa teniskih turnira”, kaže Dario Petković, trener teniskog kluba “AS Timok”, koji je najavio nastavak zaječarskog dela programa u drugom polugodištu školske godine.

Projekat “Tenis u osnovnim školama” se pored Zaječara i Osnovne škole “Đura Jakšić”, realizuje i u Novom Sadu, Subotici, Šapcu, Vrnjačkoj Banji, Kragujevcu, Kraljevu i Beogradu.

Izvor: glassporta.rs

Dodaj komentar