fbpx
Društvo Politika

Vučić: Imamo treću žrtvu korona virusa, kreće masovno testiranje u Srbiji

Još jedna ženska osoba preminula je danas u Srbiji od posledica korona virusa, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na današnjoj konferenciji za novinare nakon sastanaka kriznih štabova i kineskih lekara.

Broj obolelih se povećava iz dana u dan zbog loše metodologije u kojoj smo davali dva puta dvevno informacije, sada ćemo jednom u 15 sati kao ostale evropske zemlje.

Kreće masovno testiranje

Krenućemo na masovna testiranja, rekao je Vučić, što će biti promena principa rada.

„Uz podršku kineskih prijatelja počećemo za 48 sati, drastično uvećanje testiranja. Imamo dovoljan broj testova. Daćemo sve od sebe, borićemo se duplo snažnije nego do sada. Kod Kineza je kriza trajala 29 dana. Oni su rekli da nema potrebe da produžimo policijski sat, tako da nećemo proširivati policijski čas“, rekao je predsednik.

O hlorokinu, potencijalnom leku za COVID 19

Vučić je govorio i o hlorokinu, lek za koji se spekuliše da bi mogao biti koristan za lečenje COVID-19.

„Počećemo da proizvodimo ovde hlorokin, iako ga imamo za više hiljada bolesnika, ali smo spremni da proizvodimo još“, rekao je on.

Govoreći o broju slobodnih respiratora, predsednik je rekao da postoji mogućnost da Srbija bude među zemljama koje će imati najviše slobodnih ovih uređaja na svetu.

„Respriatori su danas zlato na tržištu. Kinezi su nam dali značajnu količinu. Neke smo i kupili od njih. Između 26.000 i 40.000 je cena respiratora. Sledeće nedelje ćemo imati bar 20 miliona hirurških maski. Od juče, fabrika kvasca radi. Sve smo napravili da država može normalno da funkcioniše. Za nas je najvažnije da lekari izdrže, već su umorni, a čekaju nas još veći napori“,dodao je Vučić.

O dodatnim merama, kako je dodao, pričaće nakon „kontranapada“, odnosno masovnih testiranja stanovništva.

Penzije 10. aprila

Vučić je najavio da će martovska penzija umesto u dva, biti isplaćena iz jednog dela, zajedno sa 4000 dinara pomoći.

„To znači da će ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji 10. aprila dobiti celu penziju plus uvećanje od 4.000 dinara“ rekao je Vučić.

U Srbiji 249 zaraženih

Inače, u Srbiji je do 15 časova 23. marta registrovano ukupno 249 potvrđenih slučajeva COVID 19. U odnosu na prethodni izveštaj testirani su uzorci 61 osobe od kojih je 27 pozitivno i 34 negativno na novi virusom korona.

izvor: Blic

Dodaj komentar