Hronika Timočka krajina

Negotin: Vozač motocikla sleteo s puta pod dejstvom alkohola

vožnja pod dejstvom alkohola
foto: pixabay.com

Dvojica muškaraca isključena zbog vožnje pod dejstvom alkohola u Negotinu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Negotinu zadržali su dvojicu vozača koji su vozili pod dejstvom alkohola.

Saobraćajna policija zaustavila je četrdesetdvogodišnjeg vozača „nisana“ koji je vozio sa 1,96 promila alkohola u organizmu.

Tridesetosmogodišnji muškarac je, vozeći motocikl „honda“ sa 1,22 promila alkohola u organizmu, izgubio kontrolu nad motociklom i sleteo sa puta.

Protiv vozača će biti podnete odgovarajuće prekršajne prijave.

Kako pijani vozači povećavaju rizik u saobraćajnim nezgodama?

Vozači koji upravljaju vozilom u alkoholisanom stanju imaju mnogo veći rizik od učešća u saobraćajnim nezgodama od vozača koji nisu konzumirali alkohol. Ovaj rizik ubrzano raste sa porastom koncentracije alkohola u krvi. Alkohol je jedan od najčešće evidentiranih faktora nastanka saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povređenim licima.

Istraživanja pokazuju da je u Srbiji kod oko 15% nastradalih vozača (kod skoro svakog sedmog) prisutan alkohol u krvi. Uporednom analizom dostupnih podataka, dolazi se do zaključka da vozači koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola imaju preko dvadeset puta veći rizik da smrtno stradaju ili zadobiju povrede u poređenju sa treznim vozačima. Najviše saobraćajnih nezgoda u kojima je alkohol prisutan kao uticajni faktor nastanka saobraćajnih nezgoda, dogodi se vikendom. Naročito u večernjim i noćnim satima.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar