fbpx
Društvo

Vlada Švajcarske podržava unapređenje eUsluga na lokalnom nivou

FOTO: zajecaronline.com

Unapređenje elektronske uprave i pružanje elektronskih usluga kako bi se povećala odgovornost, transparentnost i efikasnost lokalnih samouprava u obezbeđivanju boljeg pristupa uslugama, su ciljevi programa Swiss pro, a o njima je bilo reči na sastanku koji je održan u Gradskoj upravi Zaječar. Sastanku su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava Knjaževca, Zaječara, Majdanpeka, Žagubice. Program Swiss PRO objavio je javni poziv za podršku jedinicama lokalne samouprave, kako bi unapredile elektronsko poslovanje.

Vlada Švajcarske će kroz ovaj poziv sa 350.000 evra podržati do 40 lokalnih samouprava koji će doprineti da eUprava na lokalu bude u službi kako građana i građanki tako i privrede.

Kako bi se zainteresovane lokalne samouprave upoznale sa detaljima javnog poziva – uključujući način prijavljivanja i učešća, kao i kriterijumima za izbor projekata, program Swiss PRO organizovao je informativne sesije. Informativna sesija održana je i u Zaječaru, a prisustvovali su predstavnici lokalnih samouprava Knjaževca, Zaječara, Majdanpeka, Žagubice.

FOTO: zajecaronline.com

U skladu sa nacionalnim okvirom, program Swiss PRO će lokalnim samoupravama pružiti tehničku podršku prilagođenu njihovim individualnim potrebama, kako bi se između ostalog razvili ili unapredili interni procesi i procedure, unapredila primena elektronskog upravnog postupka (eZUP-a), razvile postojeće ili nove eUsluge, te izradila rešenja za internet prezentacije jedinica lokalnih samouprava.

Pre nego što su javni pozivi objavljeni, tokom jeseni i zime obavljena su istraživanja stanja elektronske uprave u Srbiji, istakla je Snežana Libong Ngai, iz programa Swiss pro.

“Na uzorku od 60 opština i gradova u Srbiji rezultati nisu sjajni. Ima dosta prostora i za unapređenja. Zakon iz 2018. godine o elektronskoj upravi daje neke izvesne rokove, do kada bi lokalne samouprave trebale da se usklade i prilagode, kako bi bile u mogućnosti da pružaju elektronske usluge. Situacija je takva da je vrlo individualno od opštine do opštine.

Izuzetan primer elektronske uprave je Vrnjačka banja, zatim grad Zrenjanin je najnapredniji u opštem smislu, a Novi Pazar je primer dobre prakse u pružanju elektronskih usluga”, kaže Snežana Libong Ngai.

Snežana Libong Ngai; FOTO: zajecaronline.com

Pravo učešća na javnom pozivu koji je otvoren do 19. avgusta 2019. ima 96 gradova i opština iz regiona Šumadije i zapadne Srbije i regiona južne i istočne Srbije.

Trajanje projekta je od devet do 12 meseci.

FOTO: zajecaronline.com

Lokalne samouprave u svojim predlozima projekata mogu da konkurišu za nabavku IT opreme i licenciranog softvera u vrednosti od 7.000 do 9.000 evra, kao i da navedu koji vid tehničke podrške im je potreban da bi se unapredila eUprava.

Naredne informativne sesije biće održane u Nišu, Bujanovcu, Šapcu i Kragujevcu.

Predlog projekta do 19. avgusta može se poslati na mejl rsoc.applications@unops.org.

Zahtevi za pojašnjenja do 12. avgusta mogu se uputiti na rsoc.cfp.clarifications@unops.org.

Detaljne informacije o pozivu kao i formulari za predlog projekta mogu se naći na internet stranici www.swisspro.org.rs.

FOTO: zajecaronline.com

1 komentar

Dodaj komentar