Društvo Zabava

Vila ruši knjaževački kej. Car Dušan ima rešenje!

FOTO: ilustracija/pixabay.com

Proteklih dana u Knjaževcu se dešava nešto vrlo neobično. Sled čudnih okolnosti doveo je do zazidavanja stabala, upalila se deponija i, na kraju, urušio se deo keja na knjaževačkom šetalištu.

Pitali smo se da nije ovde možda neko mitsko biće umešalo svoje magične prste. Kao u epskoj pesmi “Zidanje Skadra” kažu da “što majstori za dan sagrade/to sve vila za noć obaljuje”. Neki tvrde da su videli vilu kako ruši knjaževački kej. Pojedini idu i dalje od ovoga, pa odgovorno tvrde da su je i čuli kako kaže:

“Ne mučite se vredni ljudi,

ne mučite se i ne trošite snage,

nećete kej izgraditi dok u temelje njegove

ne uzidate žrtvu od poštenja, pameti i časti zdadenu!”

 

 

 

 

FOTO: Pixabay.com

Kad su viline reći razabrali, dali su se u potragu. Tražili su osobu punu vrlina. Časti, pameti i poštenja ne nađoše nigde. Javi im se duh cara Dušana Silnog i naredi da se primeni njegov Zakonik (donet na Vaznesenje Gospodnje, 21. maja 1349. godine u Skoplju), pa će gluposti u Knjaževcu prestati.

Rekao im je da zna kako je došlo do asfaltiranja stabala, da je video kad se upalila deponija i koliku je štetu nanela Knjaževcu i okolnim selima. Zbog svega ovoga, car predlaže primenu Zakonika koja se odnosi na konzumiranje alkohola. U njegovo vreme prestupi načinjeni pod dejstvom opjnih pića kažnjavali su se vađenjem očiju, batinama ili sečom udova.

“Pijanica otkuda ide i ozledi koga, ili poseče, ili okrvavi, a ne ubije, takvomu pijanici da se oko iskopa, i ruka odseče; ako li u pijanstvu što podere ili kapu skine, ili drugu sramotu učini, a ne okrvavi, da ga biju sa sto štapova i da se baci u tamnicu, i potom da se izvede iz tamnice i da se bije i pusti.”

FOTO: wikipedia.org

Laž, mito i kleveta bili su veliki prestupi u Dušanovo vreme, kao i falsifikovanje dokumenata. Za promanje mita, oduzimala se sva imovina, dok se klevetnik poistovećivao sa razbojnikom.

Ovaj strogi Zakonik prema istorijskim podacima doveo je do opadanja kriminala u vreme carske Srbije, pa kako bi se smanjile greške u budućnosti, savetujemo da se odredbe Dušanovog Zakonika blagovremeno primene kako bi se izbegli incidenti opasni po ljudsko zdravlje.

 

1 komentar

  • Dobri,pametni i posteni zive u nekim drugim bajkama.
    Nema pomoci ,isplutalo sve to na povrsinu,misle lotosi,ono lajno.

Dodaj komentar