Društvo

Uređuju se drvoredi na više lokacija u gradu

foto: radiomagnum.rs
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Odlukom o komunalnom uređenju na teritoriji Zaječara propisano je i uređenje javnih zelenih površina.

Drvoredi i drveće na Trgu oslobođenja u centru grada, kao i na drugim mestima takođe spadaju u zelene površine. Njihovo održavanje se obavlja tokom cele godine. Ovih dana radnici Javnog komunalnog preduzeća „Higijena“, odeljenja „Zelenilo“, seku po Zaječaru suvo i trulo granje, koje mora odmah da se ukloni, uz prisustvo komunalne policije, koja ovaj posao nadgleda.

Ekipa „Zelenila“ juče je realizovala jednu takvu akciju na više lokacija u gradu, kao i u samom centru. Iz ovog preduzeća, ali i iz komunalne policije, kažu da je ovo samo redovno održavanje, da kesteni na Trgu oslobođenja neće nikako biti isečeni, već će sa njih biti odstranjeno samo ono što nije dobro kako bi se oporavili, ali i kako ne bi predstavljali opasnost za građane.

„Ovo se prvenstveno radi da bi se izbegla opasnost po građane i šetače. Grane se graniče i sa ulicom pa je potrebno da se otkloni opasnost i po odvijanje saobraćaja. Javno komunalno preduzeće „Higijena“, preko službe radne jedinice „Zelenilo“, to radi sa stručnim ljudima, a mi sa komunalnom policijom pomažemo oko obezbeđivanja prostora oko stabala zbog bezbednosti pešaka i vozila i da bi se ovo normalno odradilo. Rađena je i lokacija Timočki kej, jer je drvored tamo pravio problema pri prolasku vozila i zbog gabarita, prolaska šlepera i kamiona. Ovih dana radimo sve po planu i programu „Zelenila“, kaže Zoran Jović, načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju u Zaječaru.

Dobrila Radosavljević iz „Zelenila“ ističe da je ovo redovno održavanje i da neće biti nikakve druge rekonstrukcije tog drveća, niti se o tome razmišlja.

„Ovo nije orezivanje drveća jer mu sada vreme nije i to će biti kada stane vegetacija. U samom centru grada ima dosta suvih kestena i platana i oni su u dosta lošem stanju. Pokušavamo da isečemo samo ono što je suvo iz bezbednosnih razloga. Posrećilo nam se pa nismo imali loše vreme, kao u pojedinim gradovima, ali je bolje sprečiti blagovremeno. Svi kesteni u centru su u lošem stanju i bolesni su pa ćemo na jesen morati nekim orezivanjem da to sredimo i da uradimo podizanje krošnje. I sada smo to radili u centru grada kao i na lokaciji od drvenog mosta na Popovoj plaži do plavog mosta. Tu je pored Timoka sađen orah koji smo morali da orežemo, jer je pored ulice“, kaže Radosavljević.

Prema njenim rečima, narednih dana u planu je i završetak košenja u naselju Ključ i to je poslednji zahvat košenja za ovu sezonu. Nakon toga će se ovaj isti posao raditi i na Popovoj plaži, u Vlačiću…

Na jesen će biti posađene i nove sadnice u ulici Cara Dušana koja je završena, a biće uređena i zelena površina kod srednjoškolskog centra pored česme, kao i ozelenjavanje i sadnja novog cveća u centru grada.

Dodaj komentar