fbpx
Društvo

Učenici Tehničke škole u Zaječaru pobednici “HAKATON” takmičenja (FOTO)

Pobednici “HAKATON” takmičenja koje je u subotu i nedelju, 26. i 27. maja održano u prostorijama Tehničke škole u Zaječaru bili su učenici prve godine zaječarske Tehničke škole: Petar Stešić, Aleksa, Veljković, Lazar Vasković i Mladen Agić

Ideja pobedničkog tima je bila razvoja aplikacija za mobilne telefone kojom bi građani prijavljivali probleme u lokalnoj zajednici.

Drugo mesto pripalo je takođe učenicima domaćinima, a u timu su bili: Jotović Nastasja, Popović Milan, Prvulović Jovan i Zdravković Nikola, dok je na trećem mestu bio učenički tim iz Knjaževca koga su činili: Marko Mitrović, Uroš Rakić, Nikola Micići  Mateja Milošević.

U okviru projekta “Hakaton” održane su radionice za učenike srednjih škola iz Zaječara, Bora, Knjaževca i Majdanpeka.

Učesnici radionice su se upozanli sa metodom „Design Thinking“  kao načinom kreativnog razmišljanja i pronalaženjem rešenja za probleme koji se nalaze u njihovom okruženju.

“ Sam Hakaton može osnažiti mlade i za pokretanje sopstvenog posla, pokretanje start up-a, socajalne kampanje i crowdfounding (praksa finansiranja projekta ili poduhvata podizanjem mnogih malih količina novca od velikog broja ljudi, obično preko Interneta – primeri indiegogo, kickstaret i slično)“, podseća Dragan Manojlović, nastavnik u Tehničkoj školi.

Učesnisnici su upućeni i na druge konkurse preko kojih mogu realizovati svoje ideje (Social impact award, Delta Biznis inkubator, Aktivne zajednice – Trag fondacija).

Cilj samog hakatona je deljenje znanja i iskustva, usvajanje novih veština kroz rad i povezivanje sa drugim pojedincima i grupama iz svoje sredine i okoline.

Na samom takmičenju su se mogle videti odlične ideje koje su se bavile problemima u loklanoj zajednici.

Zanimljivi je bilo videti rešenja koja su učenici ponudli u oblasti turizma, pronalska posla, kontrole kvaliteta vode i vazduha.

Pomenuti projekat “Hakaton” u okviru kojeg je održano i istoimeno takmičenje realizovao je Radio klub “Timok” iz Zaječara u okviru programa donacije „ZImanov fond za mlade“ koji realizuje ZIman u saradnji sa Zaječarskom inicijativom, Fondacijom Iskorak i Nacionalnom zadužbinom za demokratiju.

Dodaj komentar