Grad Zaječar je u aktivne mere zapošljavanja i samozapošljavanja u ovoj godini uložio 20 miliona dinara, dok je iz Republike izdvojeno 16,5 miliona dinara.

Zaječarcima, učesnicima ovih programa, koje sprovode lokalna samouprava i Nacionalna služba zapošljavanja (NSZ), ugovore su  uručili gradonačelnik Zaječara Boško Ničić i direktor NSZ Zoran Martinović.

Prema Ničićevim rečima kroz program javnih radova u Zaječaru, u ovoj godini, prošla su 172 lica, dok se kroz program ubvencija za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih, na novootvorenim radnim mestima našlo 19 lica, a 13 zaječaraca prošlo je kroz program samozapošljavanja.

“ Za program javnih radova u ovoj godini izdvojeno je 25 miliona dinara, od toga 14 miliona su sredstva obezebeđena od starne Grada Zaječara, dok je 14 miliona izdvojila Nacionalna služba za zapošljavanje.

Kroz program subvencija za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih, na novootvorenim radnim mestima, predviđeno je 5. 272.727 dinara, od čega su sredstava Gradske uprave 2.900.000 dinara, a sredstava NSZ-a 2.536.363 dinara. U okviru ovog programa, sredstva su dobila 19 lica.

Kroz program samozapošljavanja, sredstva je dobilo 13 Zaječaraca, a izvdojeno je 5.636.363 dinara. Od toga 3.100.000 dinara izdvojio je Grad Zaječar, a 2.536.363 dinara NSZ“, istakao je Ničić.

On je prilikom potpisivanja ugovora čestitao svim građanima koji su dobili subvencije.

„Radujem se i najmanjem radnom mestu koje se otvara ovde u Zaječaru jer moramo da zadržimo, sačuvamo ovde, pre svega mlade ljude, ali i one koji su u tranziciju ostali bez posla, i koji teško mogu da pronađu radna mesta.

Verujem da ćemo pronaći način da Zaječar ponovo bude grad uposlenih ljudi, ali i nasmejanih. Posao naš jeste da se upravo borimo za to, da nastane jedno pravo tržište rada, gde će se na osnovu rada, podizati zarade“, istakao je prvi čovek grada Zaječara.

Ničić je izrazio nadu da će 2019. godina biti godina u kojoj će se u Zaječaru otvoriti popriličan broj radnih mesta, dok će grad u 2020. godine, kako je istakao,  doći u situaciju gde su došle neke opštine, da gotovo i nemamo one koje treba subvencionisati.

“ Ono što jeste bio problem u ovoj godini je da postoje oni koji „traže posao, a mole Boga da ga ne nađu“, a to se pokazalo prilikom ovih nekih konkursa.

Jeste da nadoknade za, na primer javne radove, nisu velike, ali to ne može nekome ko nema čime da plaća račune, kupi osnovne životne namirnice da bude izgovor da ne želi da radi.

Poradićemo na tome da to više ne bude izgovor.“, dodao je Ničić.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavnje u Zaječaru, na kraju 2018. godine, evidentirano je 5.300 ljudi, što je 15,3% manje u odnosu na godinu dana ranije.

 

„Udruživanjem sredstava i realizacijom našeg zajedničkog Akcionog plana, oko 200 Zaječaraca je našlo priliku za zapošljavanje kroz neke od programa.

To nam potvrđuje da ovo što zajednički radimo ima smisla.

Filijala je ove godine uključila oko 764 lica u programe samozapošljvanja, javnih radova, stručne prakse.“, rekao je direktor NSZ-a Zoran Martinović.

Iznosi, predviđeni ugovorima koji se odnose na subvencije za samozapošljavanje, su 180.000 dianra, dok subvencije za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih, iznose po 150.000 dinara.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here