Kultura

U Zaječaru promovisana knjiga “Đorđe Genčić – političar i industrijalac”

FOTO: zajecaronline.com

Istorijski arhiv „Timočka krajina“ u Zaječaru priredio je promociju knjige “Đorđe Genčić – političar i industrijalac”. Reč je o knizi u kojoj se nalaze neka značajna dokumenta, koja svedoče o životu i radu ove političke ličnosti.

Posle publikacija koje je Istorijski arhiv „Timočka krajina“ priredio svojim sugrađanima o Aci Stanojeviću, Nikoli Coloviću, Nikoli Pašiću, priređena je i knjiga o još jednom političaru iz okoline Zaječara. Genčić je bio i ministar, a učestvovao je i u političkom životu na prelasku iz 19. u 20. vek.

FOTO: zajecaronline.com

„Radi se o Đorđu Genčiću – Velikoizvorcu, koji je u periodu od 1888. do 1905. bio aktivan politički, a kasnije je nastavio i kao industrijalac da razvija rudarstvo u Srbiji. Jedan je od najznačajnijih ličnosti Timočke krajine i Srbije, koja do sada nije bila puno zastupljena u publikacijama. Ono što Istorijski arhiv u Zaječaru radi jeste da sakuplja, obrađuje i priređuje arhivsku građu, onu koju poseduje i do koje dolazi. Na ovaj način želimo da sve Zaječarce, koji su zaslužni za nešto, osvetlimo“, istakao je Velibor Todorov, direktor Istorijskog arhiva „Timočka krajina“ u Zaječaru.

Velibor Todorov, direktor Istorijskog arhiva „Timočka krajina“ u Zaječaru; FOTO: zajecaronline.com

Na pripremi ove knjige rađeno je oko godinu dana, a svi zainteresovani čitaoci mogu knjigu da pozajme na korišćenje iz Istorijskog arhiva „Timočka krajina“ u Zaječaru.

„Ime Đorđe Genčić asocira na Majski prevrat 1903. godine i po tome ga ljudi najviše znaju. Međutim, on je imao bogat i politički život i život indusrijalca i to je zahtevalo jednu ovakvu publikaciju. Velibor Todorov i Agim Januzi su se potrudili da prikupe sve ono što je sačuvano od dokumenata, kako bi dali svoj doprinos u proučavanju ličnosti Đorđa Genčića. Svakako ovo nije sve, pretpostavljamo da ima još dokumenata i u Beču i Petrovgradu gde je on bio na školovanju, kao i u Francuskim novinama gde je on bio dopisnik jedno vreme“, rekao je Miladin Milošević, istoričar i arhivista.

Miladin Milošević, istoričar i arhivista; FOTO: zajecaronline.com

„Gledali smo da ova knjiga sadrži arhivsku građu Istorijskog arhiva „Timočka krajina“, što je i cilj arhiva da objavljuje građu. Inače, knjiga je rađena kao zbornik dokumenata, predstavljena je na 411 strana. Pored arhivske građe Istorijskog arhiva u Zaječaru, u knjizi se nalazi i građa Istorijskog arhiva Jugoslavije, građa koja je već nešto napisana u literaturi, a ispravili smo i sve netačne podatke i napravili jednu knjigu koja priliči jednoj političkoj ličnosti kao što je Đorđe Genčić“, poručio je Agim Januzi, priređivač.

Agim Januzi, priređivač; FOTO: zajecaronline.com

Ova knjiga nastala je kao projekat Ministarstva kulture i informisanja, a Istorijski arhiv „Timočka krajina“ konkurisao je sa još četiri projekata koji će biti realizovani do kraja godine.

 

 

Dodaj komentar