fbpx

U Zaječaru počelo potpisivanje „Sporazuma sa narodom“

Preporuka:

Dnevni horoskop za SREDU – 6. novembar 2019. godine

Mesec u znaku Riba ove srede usporava našu energiju i vuče nas ka krevetu. Niste voljni ni za kakve...

Danas oblačno sa kišom

Iznad većeg dela zemlje danas će biti umereno do znatno oblačno, na severu i zapadu suvo uz delimično razvedravanje,...

Spremite kišobrane

Iznad većeg dela zemlje danas će biti promenljivo oblačno, mestimično sa slabom kišom, osim u Bačkoj, Sremu i delu...
- Reklama -

Predstavnici opozicije, odgovarajući na poziv građana – učesnika protesta „1 od 5 miliona“ usvojili su tekst Sporazuma sa narodom kao predlog skupa mera za obezbeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava nakon pobede nad Vučićevim režimom. Taj sporazum imali su priliku da 2. marta na Trgu oslobođenja potpišu i građani Zaječara.

Zaječarci su danas imali priliku da potpišu dokument koji je nazvan „Sporazum sa narodom“, a koji su pripremile opozicione političke partije i organizacije na poziv organizatora i učesnika protesta u Beogradu.

Dragana Rašić, portparol zaječarske organizacije Saveza za Srbiju istakla je da je cilj pomenutog sporazuma da se  upravo opozicija obaveže da sve zahteve građanskih protesta širom Srbije i ispuni.

“ Ovog drugog marta smo se okupili na gradskom Trgu u Zaječaru da prikupimo što više potpisa podrške Sporazuma sa narodom koji je potekao od strane ujedinjene opozicije.

Cilj ovog sporazuma je zapravo da se opozicija obaveže na sve ono što su zahtevi građanskih protesta širom Srbije.

Odaziv je dobar i nadamo se još većem odazivu, jer je ovo potpisivanje samo jedno u nizu akcija koje će biti organizovane na gradskom skveru“, istakla je Rašić.

Rašić je istakla da se ovim Sporazumom opozicija obavezuje da će se zajednički boriti za slobodne medije i poštene izbore, ali i da, ukoliko se ne ispune uslovi za fer izborni proces, na izborima neće učestvovati. Takođe se obavezuje i da će se „suprotstavljati nasilju“ i zaštititi sve ugrožene građane „koji se nađu na udaru pesnice vlasti zbog drugačijeg mišljenja“.

Potpisnici Sporazuma prihvatili su i obavezu da će „obelodaniti i preispitati sve akte koji su do sada usvojeni i koje bi sadašnji nedemokratski režim usvojio, a koji ugrožavaju državne i nacionalne interese“, kao i da će napustiti rad svih skupština u kojima su ukinuta demokratska načela.

Predstavnici opozicije obavezali su se i da će, kada se uspostave uslovi za slobodne izbore, raditi na formiranju jedne zajedničke liste, na kojoj bi pored stranačkih kandidata bili i predstavnici sindikata, strukovnih i građanskih udruženja, studenata, profesora, akademika i javnih ličnosti. Nakon izbora, biće formirana Vlada stručnjaka koja ima period od godinu dana da uvede definisane sistemske mere, nakon čega će biti raspisani slobodni izbori.

Sporazum sa narodom čine i dva priloga – ranije potpisani Zajednički uslovi opozicije za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora i Definisane obaveze Vlade stručnjaka.

Kako se navodi, Vlada stručnjaka imaće dvanaest ključnih zadataka.

To su uspostavljanje nezavisnog sudstva i samostalnog tužilaštva, nezavisnosti Ustavnog suda, uvođenje specijalnog tužioca za korupciju, organizovani kriminal i trgovinu uticajem.

Zatim, osnaživanje uloge Državne revizorske institucije u kontroli trošenja budžetskih sredstava, utvrđivanje kriterijuma za izbor javnih funkcionera, zaštita nezavisnih i regulatornih tela i institucija od stranačkih uticaja.

Kao zadaci Vlade stručnjaka navode se i lustracija, ispitivanje porekla imovine, uspostavljanje socijalnog dijaloga i obeštećenje državnim merama oštećenih građana, izmena izbornog zakonodavstva i poštovanje prava na lokalnu samoupravu.

Dogovoreno je i da ovaj dokument ostane otvoren za pristupanje drugih potpisnika, te da će se nastaviti zajednički protesti širom Srbije do ispunjenja svih zahteva.

Sporazum sa narodom može se potpisati i elektronskim putem na sajtu: www.sporazum.rs

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Delegacije komande garnizona Zaječar, predstavnici grada Zaječara, boračkih organizacija i udruženja položili su danas vence na Spomenik palim borcima Timočke krajine u centru grada. Kako...

Pri kraju asfaltiranje puta kroz Šipikovo

Radovi na asfaltiranju oko 3 kilometra puta kroz selo Šipikovo privode se kraju. Prema rečima gradonačelnika Zaječara Boška Ničića uz završetak rekonstrukcije puta u...

Muškarac preminuo na putu Zaječar-Vrška čuka

Na putu Zaječar- Vrška Čuka, blizu graničnog prelaza sa Bugarskom na traktorskoj prikolici u nedelju, oko 18 sati preminuo je muškarac 1951. godište, prenosi...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: