Kultura

U Zaječaru otvorena izložba “Sedam milenijuma trajanja” (FOTO)

FOTO: zajecaronline.com

“Sedam milenijuma trajanja” naziv je etno izložbe koja je otvorena u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru. Izložbu čine pregače iz etnološke zbirke Narodnog muzeja u Požarevcu.

Pregače predstavljaju vrste kecelja, koje su se tkale u ćilimskoj tehnici. Pregače su deo tradicionalne odeće, čije se trajanje može pratiti od vremena vinčanske kulture pre 5 hiljada godina p.n.e. Na lokalitetu “Minine vode” kod Požarevca i lokalitetu “Belevode” kod Petrovca, pronađene su figurine, na kojima se jasno vide pregače. Smatra se da su suknje nastale spajanjem prednje i zadnje pregače.

FOTO: zajecaronline.com

Autor izložbe je etnolog Danica Đokić, a zaječarskoj publici na ovoj izložbi predstavljeno je oko 40 pregača iz Braničevskog okruga. Takođe, u okviru ove izložbe, predstavljene su i figurine pronađene iz vremena vinčanske kulture.

FOTO: zajecaronline.com

“Osim da pokaže to jedno dugo trajanje muzejskog predmeta, cilj izložbe je prikaže likovnu vrednost pregača, koje se mogu svrstati u narodnu umetnost. Pregače su nastajale umereno kroz vekove i određeni elementi su se naslojavali. U toj našoj tradiconalnoj kulturi možemo iščitati prošlo vreme kroz ove pregače. Kroz istoriju su se stvarali određeni tipovi pregača, ali i ti tipovi na svoj način nose svoju likovnost.

U etnološkoj zbirci u Narodnom muzeju u Požarevcu imamo stotinak ovih pregača, ali nijedna nije ista. Svaka žena je dodavala neki svoj detalj i unosila “dušu” radeći na ovim pregačama. Svaka ima svoj lični pečat”, istakla je Danica Đokić, etnolog i autorka izložbe.

Danica Đokić, etnolog i autor izložbe; FOTO: zajecaronline.com

U zaječarskom muzeju mogu se videti pregače sa resama, pregače tkane u poprečne pruge, tkane jednobojne pregače, kao i pregače od industrijskih tkanina.

Svi zainteresovani, izložbu “Sedam milenijuma trajanja” mogu pogledati u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru do 16. maja 2019.

Kako je bilo na otvaranju izložbe, pogledajte u foto galeriji:

Dodaj komentar