fbpx
Društvo

Volonterski centar i Klub starih pri Crvenom krstu Zaječar

U prostorijama Crvenog krsta u Krfskoj ulici u Zaječaru otvoren je Volonterski centar, u kome će i mladi, ali i oni malo stariji moći da se okupljaju i promovišu humane vrednosti. Isti prostor ujedno će biti i Klub starih, najavili su predstavnici Crvenog krsta Zaječar.

Novootvoreni volonterski centar i Klub Starih zaječarskog Crvenog krsta sa aktivnostima će početi od 1. januara.

Biljana Cvetković stručni saradnik u Crvenom krstu Srbije za rad sa mladima istakla je važnost volonterizma i humanosti, ali i značaj otvaranja prostora za one koji se bez naknade tim poslom bave.

„Crveni krst ne može sve svoje aktivnosti da sprovede bez svojih volontera.  Drago mi je da je grad Zaječar prepoznao ovu ideju i pomogao u njenoj realizaciji”, rekla je Cvetković.

Marina Milić zamenik gradonačelnika Zaječara smatra da je potpuno prirodno da grad stane iza jednog ovakvog projekta, kao što je prirodna i saradnja najstarijih i najmlađih zaječaraca.

„Grad zaječar je prepoznao potrebu da kroz program “Briga o starima” finansira otvaranje jednog ovakvog centra i potpuno je prirodno da mladi u ovom volonterskom centru koji je otvoren danas preuzmu brigu o starima“, rekla je Milić.

Ivanka Jović predsednica Crvenog krsta Zaječar pozdravila je sve mlade volontere i podsetila da je 5. decembar njihov dan, a ovo njihov kutak u kome će moći još više da se iskažu.

„Ovde će biti jedan kreativni kutak za volontere. Ujedno će se obavljati i različite aktivnosti Crvenog krsta, kao što je organizacija Kluba starih, a sve u cilju prevencije patološkog starenja. Na tome smo već počeli da radimo, a sada će to biti još bolje u saradnji sa našim volonterima. Zajedno sa volonterima organizovaćemo razne aktivnosti, između ostalog, obilazićemo starije sugrađane, kojima je možda neophodna neka pomoć. Takođe, u ovom prostoru organizujemo i dobrovoljno davanje krvi svake srede”, kaže Jović.

Nakon otvaranja počela je dvodnevna obuka za dvadesetak volontera iz Zaječara, Majdanpeka i Boljevca u okviru programa Crvenog krsta Srbije „Promocija humanih vrednosti“. Projekat se 12 godina sprovodi u više od 80 opština i gradova u Srbiji. Program „Promocija humanih vrednosti”, Crveni krst je kreirao 2007. godine.

Otvaranju su prisustvovali direktori zaječarskih osnovnih škola „Ljuba Nešić“ i „Desanka Maksimović“ koji su kao partneri svečano potpisali sporazum o saranji sa Crvenim krstom. Pored dvojice direktora prisustvovali su i predstavnici Megatrenda koji su svojom donacijom pomogli u opremanju prostora, na čemu su im srdačno zavalili predstavnici Crvenog krsta.

U uređenju prostora učestvovali su i Duško Perišić, Ninoslav Jovanović, Rajački i bez njihove podrške poput volonterskog rada. Vladan Marković, sekretar Crvenog krsta nada se da će uz pomoć humanih ljudi, njihove sinergije i zajedničkog rada puno toga produktivnog uspeti da stvore u novom Volonterskom centru.

1 komentar

  • Deca će da volontiraju tamo a Marina Milić će da prima dve plate i još uzima za postupke zastupanja za Gradsku Upravu. Napredno za SNSovce i njihovo zlatno doba a ostali neka volontiraju.

Dodaj komentar