fbpx
Društvo Izdvajamo

U Zaječaru održan sastanak predstavnika lokalnih samouprava i štabova za vanredne situacije Borskog i Zaječarskog upravnog okruga

FOTO: mup.gov.rs

Saradnja Sektora za vanredne situacije, štabova za vanredne situacije, lokalnih samouprava i drugih institucija u čijoj je nadležnosti reagovanje na elementarne nepogode od izuzetne je važnosti za preventivno reagovanje i smanjenje rizika i štete od eventualnih poplava i drugih vanrednih situacija, ocenjeno je danas u Zaječaru.

Sastanku su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava i štabova za vanredne situacije Borskog i Zaječarskog upravnog okruga, kao i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

FOTO: mup.gov.rs

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Bojan Jocić, na sastanku sa predstavnicima lokalne samouprave i komandantima i načelnicima štabova za vanredne situacije Borskog i Zaječarkog upravnog okruga, istakao je da svi, zajedno, u okviru svojih nadležnosti treba da učine sve kako bi se smanjile posledice izazvane vanrednim situacijama.

“Cilj ovih sastanaka, koji su do sada održani u pet okruga u Srbiji, koji obuhvataju ukupno 35 lokalnih samouprava, definisanje kriznih tačaka vezanih za probleme koji se usled elementarnih nepogoda pojavljuju svake godine na istim mestima. Potrebno je na osnovu toga definisati jasan plan mera koje treba preduzeti u narednom periodu kako bi se te tačke sanirale. Suština je da svi delujemo zajedno, u sinergiji, i da zaštitimo ljudske živote i imovinu građana. Republika Srbija trudiće se da obezbedi sva neophodna sredstva kako bi se problemi koji postoje rešili“, rekao je Jocić.

Bojan Jocić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova; FOTO: zajecaronline.com

Načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije, Luka Čaušić istakao je da ova inicijativa koju je pokrenuo ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, već daje rezultate jer su već uočeni problemi sa kojima se okruzi susreću i već se radi na njihovom sistemskom rešavanju.

„Cilj ovih sastanaka je da se pojačaju preventivne mere, definišu ključni problemi i iznađu najbolja rešenja za njihovo rešavanje”, zaključio je Čaušić.

Načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije, Luka Čaušić; FOTO: zajecaronline.com

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić istakao je da se Zaječarski okrug 2010. susreo sa najvećim problemima izazvanim poplavama, što je bila velika opomena i upozorenje i kada je grad uz pomoć Republike sanirao posledice i obezbedio obale Belog Timoka.

„Radi se i dalje. Priroda je postala sve surovija, suočavamo se sa štetama nastalim usled bujičnih voda, klizišta, poplavama i te probleme treba da rešimo. Ovaj sastanak treba da bude prvi u nizu da pričamo upravo o tome. Uradili smo dosta na zaštiti od izlivanja reka, ali mora još mnogo da se radi na zaštiti od bujica. Ljudi iz Sektora za vanredne situacije pokazali su se sposobni kad su u pitanju poplave. Takođe, ovom prilikom želim da upozorim ljude i da ne pale po poljima rastinje, jer na taj način ugrožavaju i sebe i druge“, kaže Ničić

Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara; FOTO: zajecaronline.com

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić poručio je da je ta lokalna samouprava u prethodnom periodu u značajnoj meri dala doprinos radu Sektora za vanredne situacije, što svakako ne bi mogla da uradi bez dobre koordinacije sa državom. On se zahvalio vatrogasno-spasilačkoj jedinici i načelniku Policijske uprave na pomoći u podizanju kapaciteta lokalne samouprave za adekvatno reagovanje i zaštitu od poplava kojima je ovaj okrug bio pogođen, navodi se u saopštenju.

Dodaj komentar