fbpx
Kultura

U Zaječaru obeleženo 19 godina nemačko-srpske razvojne saradnje

Izvođenjem pozorišne predstave “Punoletstvo” i izložbom pod nazivom “Dela znače” u narodnom pozorištu Timočke Krajine “Zoran Radmilović” svečano je obeleženo 19 godina nemačko-srpske razvojne saradnje, u okviru koje je Nemačka podržala Srbiju sa više od 1.8 milijardi evra.

Od 2000. godine kroz različite programe u saradnji sa Vladom Republike Srbije, lokalnim institucijama, Nemačkom organizacijom GIZ, Nemačkom razvojnom bankom KfW i brojnim partnerima, podržane su reforme i promene koje su usmerene na održiv ekonomski razvoj, životnu sredinu i unapređenje demokratskog građanskog društva i državne administracije.

FOTO: Radio Magnum

Brojni gosti su na proslavi, organizovanoj u partnerstvu sa Gradskom upravom Zaječar, uživali u predstavi Reflektor teatra, koju potpisuje dramturškinja Milena Minja Bogavac, a koja na interesantan i kreativan način predstavila ključne oblasti u razvojnoj saradnji Nemačke i Srbije.

FOTO: Radio Magnum

U okviru izložbe pod nazivom “Dela znače” prikazani su postojeći projekti koji se sprovode u Srbiji u različitim oblastima: podrška reformi javne uprave i javnih finansija, edukacija i inkluzija manjinskih grupa, zapošljavanje i informisanje migranata povratnika, reforma stručnog i srednjeg obrazovanja, podsticanje preduzetnika i razvoj malih i srednjih preduzeća u seoskim oblastima, energetska efikasnost i alternativni izvori energije poput biomase, briga o hidroelektranama, zaštita biodiverziteta, upravljanje otpadom i uspostavljanje što bolje regionalne saradnje.

Osim u Zaječaru, do sada su rezultati nemačko-srpske razvojne saradnje predstavljeni u Beogradu i Subotici, a do kraja godine planiran je obilazak još nekoliko gradova u Srbiji, gde se takođe realizuju značajni projekti.

Dodaj komentar