fbpx
Izdvajamo Kultura

U zaječarskom muzeju otvorena izložba i promovisana monografija “Iz pera majstora” – Dragoljub Sandić Sandi (FOTO)

FOTO: zajecaronline.com

U Narodnom muzeju “Zaječar” otvorena je retrospektivna izložba i promovisana monografija “Iz pera majstora” – Dragoljub Sandić Sandi.

U ime autorskog tima, izložbu i monografiju predstavile su Lana Sandić i Milena Milošević Micić, viša kustoskinja – istoričar umetnosti Zavičajnog muzeja Кnjaževac, kao i Nina Pogarčić – istoričar umetnosti.

FOTO: zajecaronline.com

“Iako je Dragoljub Sandić Sandi ostavio dubok trag u kulturnoj istoriji Knjaževca, njega ne treba posmatrati samo u lokalnim okvirima. On je čovek od nacionalnog značaja, a to ova izložba i monografija potvrđuju. Posle 20 godina od njegove smrti, njegova dela su prikupljena i sačuvana. Na takvom projektu radio je veliki tim ljudi”, istakla je Pogarčić.

O radu ovog velikog umetnika, govorila je Lana Sandić, ćerka Dragoljuba Sandića Sandija, koja je detinjstvo provela gledajući svog oca dok stvara umetnička dela.

“Svi ovi radovi su nastajali dok sam ja bila dete. Njegovi radovi su me inspirisali da krenem njegovim stopama. Radovi su ponovo otkriveni pretprošle godine. Mi smo došli na ideju da ih sakupimo, fotografišemo i na kraju izdamo ovu monografiju”, rekla je Lana Sandić.

FOTO: zajecaronline.com

Monografija, autora Slaviše Savića, izdata je u saradnji sa Zavičajnim muzejem iz Knjaževca.

“Ova poetika i ovaj način likovnog izražavanja je nešto što je mnogima od nas vrlo blisko. Svaki put kada se suočim sa Sandijevom umetničkom zaostavštinom, ja se preporodim. Ova dela šalju jednu pozitivnu energiju i pozitivan pristup različitim svakodnevnim situacijama. Ovu izložbu prati monografija autora Slaviše Savića”, kaže Milena Milošević Micić.

U muzičkom delu svečanog otvaranja, nastupio je trio sa Letom, Vladimirom i Bojanom Ristićem.

FOTO: zajecaronline.com

Posetioci će moći ovu izložbu da pogledaju u galeriji Narodnog muzeja „Zaječar“ do 10. septembra 2019.

Dragoljub Sandić Sandi je rođen u Orešcu pored Кnjaževca 1951. godine. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1977. godine. Profesionalno se bavio grafičkim dizajnom, kreiranjem i slikarstvom. Dobitnik je jugoslovenskih nagrada za dizajn, kreiranje i vizuelne komunikacije (Zlatno pero Beograda, Nagrada Beograda za politički plakat, Nagrada za modne kreacije itd). Više puta je bio predstavnik Jugoslavije u Evropskom komitetu za modu „MODEUROPE“ – Cirih.

Autor je serije poštanskih maraka u izdanju Zajednice jugoslovenskih pošta i autor likovnog rešenja za luksuzne telegrame u izdanju ZJPTT.

FOTO: zajecaronline.com

Bio je likovni urednik i saradnik jugoslovenskih časopisa za decu: Cvrčak, Zeka, Dečje novine; Likovni urednik udžbenika u kućama MIP „Nota“ i Republički zavod za udžbenike, Beograd.

Autor je pismovnog sloga staroslovenskog pisma „Ižica” korišćenog za sabrana dela Stevana Mokranjca.

Bio je saradnik mnogih štamparija, izdavačkih kuća, udruženja i društveno-političkih organizacija. Bio je učesnik slikarsko-konzervatorskih radova na konzervaciji u Gamzigradu i na freskama u manastiru Studenica. Učestvovao je na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Preminuo je 2000. godine.

Kako je bilo na otvaranju izložbe “Iz pera majstora” – Dragoljub Sandić Sandi u zaječarskom muzeju, pogledajte u galeriji fotografija:

K.M.

Dodaj komentar