Društvo Izdvajamo

U Srbiji još 201 oboleli i jedan preminuli, ukupno 2.867 zaraženih i 66 umrlih

foto: N1 Srbija / printscreen
U Srbiji je u poslednjih 24 sata registrovan još 201 novooboleli od korona virusa, ali je i preminula još jedna osoba. Ukupno je do sada u našoj zemlji 2.867 zaraženih i 66 smrtnih slučajeva.

Od juče do danas testirano je još 1.586 pacijenata, od kojih je na kovid pozitivno bilo 201. Do danas je testirano ukupno 12.347 građana.

U ovom trenutku hospitalizovano je 1.907 osoba, a na respiratorima je 127.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je da je do sada premunulo 49 muškaraca i 17 žena, a da je smrtnosti 2,3 odsto.

Prema njenim rečima, u privremenim bolnicama je 164 pacijenta na Beogradskom sajmu, u hali Čair u Nišu 229, Hali 1 Novosadskog sajma 48 i u VMC 61 pacijenat.

Ona je dodala da u Srbiji i dalje ima respiratornih infekcija i da je prijavljeno 1.850 oboljenja sličnih gripu koja nisu kovid, kao i da je najviše među decom mlađom od četiri godine.

„U celoj ovoj situaciji – mi smo dobro, i nadalje moramo da budemo disciplinovani u odnosu na sve mere koje smo sproveli. Videćemo šta će se dešavati tokom vikenda, što se brojeva tiče, pa ćemo onda morati da odlučujemo o eventualnim daljim merama“, naglasio je Kon.

Odgovarajući na pitanja novinara, Kon je rekao jpitanje zašto ministar zdravlja Zlatibor Lončar ne prisustvuje konferencijama nije za njega već za ministra, ali da je očigledno doneta takva odluka da se medijima obraća struka.

Na pitanje da li će građani moći na letovanje ove godine, Kon je rekao da on lično ne bi savetovao.

„Ne očekujem da će preko leta biti oboljevanja i posebnih situacija, ali ne znam koja je to presija koja može da natera nekog da mora da ide na letovanje. To je moje lično mišljenje koje nije zasnovano na epidemiologiji. Bolje vam je da budete kuće u takvoj situaciji, nego u stranoj zemlji“, ocenio je Kon.

Odgovarajući na pitanja novinara da li predsednik treba da ide u samoizolaciju, doktorka Kisić Tepavčević rekla je da je protokol isti za sve i da virus ne pravi selekciju.

„Kakva će biti procedura, zavisi od toga da li je neka osoba bila u kontaktu sa zaraženom osobom u periodu zaraznosti. Svi koji su bili u kontaktu se testiraju i potom se podvrgavaju propisanom režimu. Isto je pravilo za sve“, objasnila je ona.

Vlada Srbije saopštila je danas da je izmenila trajanje ograničenja kretanja za vikend, koja stupaju na snagu od sutra, a sve u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19.

„Za sve građane Srbije važi potpuna zabrana kretanja od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 časova ujutru. Građani stariji od 65 godina mogu napustiti svoje domove u petak, od 4 do 7 časova ujutru, kako bi kupili namirnice u prodavnicama koje će raditi u petak, u istom periodu, od 4 do 7 časova ujutru“, precizirano je u saopštenju.

Izvor: Danas.rs

Dodaj komentar