Društvo

U SAD povodom Teslinog dana spektal TESLA EXPO, u Kanadi niz manifestacija i vatromet

Nikola Tesla
foto: Profimedia

U SAD povodom Teslinog dana spektal TESLA EXPO!

Dan rođenja Nikole Tesle 10. jul biće obeležen u SAD i Kanadi Tesla Expo spektaklom i nizom manifestcija. Između ostalog biće organizovan Tesla Fest i prva internacionalna naučno-duhovna konferencija.

Povodom Teslinog rođendana u SAD, na Long Ajlendu, gde se nalazi jedina preostala Teslina laboratorija, biće organizovan Tesla EXPO.

Kako direktor Teslinog naučnog centra Vordenklif Makr Alesi kaže za Tanjug, doneće nezaboravna iskustva prepuna inovacija i zabave za sve uzraste.

“Svi Teslini poštovaoci će imati priliku da uživaju u zadivljujućem prikazu. Stotine dronova će u subotu osvetili nebo u čast rođenja Nikole Tesle i ispričati njegovu životnu priču i priču o njegovim najvećim pronalascima”, rekao je Alesi.

Tokom Tesla EXPO biće organizovana i druženja sa RG robotima i šou najnovijih Tesla električnih automobila.

U Ontariju, kanadskoj pokrajini sa 13 miliona stanovnika i ove godine, četvrti put za redom, zahvaljujući poslaniku Tomu Rakočeviću, biće zvanično proslavljen dan u čast jednog od najavećih umova čovečenstva.

Ispred zgrade Skupštine grada Nijagara Fols, prema rečima organizatora Borislava Živkovića, danas na 168. godišnjicu rođenja jednog od najplodnijih pronalazača u istoriji, biće podignuta zastava Dana Nikole Tesle, čime će početi Tesla Fest.

Kako je za Tanjug rekao Živković u petak će se u hidrocentrali iz 1901. godine, pri čijoj izgradnji je korišćeno devet Teslinih patenata, održati i prva internacionalna naučno-duhovna konferencija posvećena našem velikom naučniku. Hidrocentrala je od pre nekoliko godina pretvorena u muzej,

“Program će obogatiti i video i audio šou u hidrocentrali. Na samom kraju biće upriličen obilazak tunela ispod vodopada. Odatle će moći da se uživa u jedinstvenom pogledu. Vatromet će krunisati ceo događaj”, rekao je Živković.

Počinju Dani Nikole Tesle

U subotu će polaganjem cveća na spomenik Nikoli Tesli na trgu koji nosi njegovo ime početi 15. Dani Nikole Tesle.

Drugi inrenacionalni Tesla festival počinje nakon polaganja cveća, u parku Kraljice Vikotije. Na nekoliko stotina metara od teslinog trga.

Ambasador Srbije u Otavi Dejan Ralević, koji će i ove godine pisustvovati Danima Nikole Tesle u Nijagara Folsu podseća da je upravo na incijativu Srpske škole i srpske zajednice sve krenulo iz Nijagara Fols kao skroman, ali važan početak šireg promovisanja Teslinog lika i dela. Takođe i njegovog srpskog porekla i američke karijere blisko vezane za južni Ontario i Nijagra Fols.

“Značaj Tesle prepoznali su prvo gradovi Nijagara Fols i Hamilton, gde se jedan važan bulevar zove Teslinim imenom, a na kraju – 2021. godine i čitav Ontario”, rekao je amsbador za Tanjug.

On je naglasio da je suština u obrazovnom karakteru te inicijative, namenjene prvenstveno mladima.

Podsetio je da je za vikend u Edmontonu, glavnom gradu pokrajine Alberta, obeležen peti put Teslin dan.

ZaječarOnline/Tanjug/O.B.

Dodaj komentar