fbpx
Najbolje iz Paraćina

U Paraćinu najavljen dolazak novih investitora: Evo i s kim se pregovara…

ilustracija / pixabay

Osim Švedske kompanije “Rimaster” koja je u Industrijskoj zoni “Zmič” u Paraćinu zakupila halu u privatnom vlasništvu, gde će u prvoj fazi realizacije svoje investicije započeti proizvodnju električnih sistema za specijalizovana vozila, postoje još neki investitori koje Paraćinci mogu očekivati u narednom periodu.

Prema rečima Irene Milošević iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i dijasporu u Paraćinu švedska kompanija “Rimaster” će u drugoj fazi izgraditi investiciona postrojenja u industrijskoj zoni “Zmič” gde se planira zapošljavanje 350 radnika, dok će u narednih 10 godina biti zaposleno od 700 do 1000 radnika.

Međutim, kako kaže, u narednom periodu u Paraćin se očekuje dolazak još jednog investitora, i to Francuske kompanije “Plast and Metal Balkans d.o.o” koja je takođe za kupila halu u Industrijskoj zoni.

“Pomenuti investitor otpočeće proizvodnju za obradu plastike i metala za preciznu industriju čija je proizvodnja namenjena tržištu Francuske i Evropske unije.

Firme koje se bave istom delatnošću iz Francuske kao i pomenuta firma čine klaster, zainteresovane su za otvaranje pogona u Paraćinu, te najavljuju gradnju proizvodnog objekta u kome bi one bile smeštene u Industrijskoj zoni između”, kaže Milošević.

U Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj napominju da na teritoriji Paraćina ima veliki broj stranih kompanija, koje su prepoznale prednosti ulaganja u ovoj opštini. Među njima su i:

  • CRH – fabrika cementa koja je kupila Švajcarsku kompaniju HOLCIM, koja je privatizovala fabriku cementa Novi Popovac 2002. godine;
  • Rofix Austrija – proizvodnja građevinskog materijala, koja je svoju proizvodnju započela 2003. godine;
  • iste godine na području Paraćina počela je sa radom i kompanija “Mondi Packaging Austrija” – kompanija za proizvodnju natron vreća;
  • Glass Industriji Bugarska – fabrika stakla, 2007. privatizovana strani Bugarske firme Rubin, 2012. godine promenjena vlasnička struktura uz većinsko vlasništvo kompanije Glass Idustri iz Bugarske;
  • Plasti & Metal Francuska – proizvodnja precizne mehanike, zakupila halu u Industrijskoj zoni Zmič;
  • Rimaster Švedska – proizvodnja električnih sistema za specijalna vozila, zakupili privatnu halu do izgradnje nove;
  • Zimcomerc Bugarska – separacija cinkove šljake, kupili zemljište u Industrijskoj zoni Zmič i u toku je izgradnja proizvodnog objekta.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Najbolje iz Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar