Kultura

U nedelju “Ivandanjski sabor” u Rgotini

Ivandanjski sabor
foto; NPTK "Zoran Radmilović"

Tradicionalni “Ivandanjski sabor” u nedelju u Rgotini

U Rgotini kod Zaječara će u nedelju 7. jula biti održan tradicionalni 11. “Ivandanjski sabor – Rgotina 2024”.

Na Saboru će, pored KUD-a „Zoran Gajić”, domaćina Sabora, nastupiti i kulturno-umetnička društva: „Romuliana” iz Gamzigrada, „Novo doba” iz Grlišta, „Sloga” iz Vražogrnca, KUD-ovi „Šljivar” i „Grljan” iz istoimenih zaječarskih sela, kao i KUD „Lopušnik” iz mesta Lopušnik u okolini Petrovca na Mlavi.

Imaćemo priliku da čujemo i zdravicu Vlaste Bačilovića iz Krivelja kod Bora, kao i instrumentalni sastav iz mesta Valakonje Bukovo kod Boljevca. Po tradiciji, na manifestaciji će biti izabran i najlepši „Ivandanjski venčić”.

Sabor u Rgotini ove godine pokazaće i da muzika i ples ne poznaju granice. Po prvi put, u ritmu zumbe, na Saboru će zaplesati i plesna grupa „Zumba sa Gagom”.

Defile učesnika počinje u 19 sati i 30 minuta, a kulturno-umetnički program u 20  časova.

Organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović” u saradnji sa mesnom zajednicom Rgotina, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Ovo će biti 17. manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva organizovana od početka godine. Do kraja 2024. planirana je organizacija još dvadesetak manifestacija ovog tipa.

Podsećamo, u subotu 5. jula na programu je 15. “Sabor kosovskih Srba Timočke Krajine” u Zvezdanu, a juče je održan drugi sabor tradicionalnog narodnog stvaralaštva „Rucman” u Glogovici.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar