Društvo Politika

U 2019. GODINI NAJAVLJENO 5 KAPITALNIH OBJEKATA U ZAJEČARU: Strani investitori ulažu 100 miliona evra, posla za skoro 5.000 ljudi

FOTO: zajecar.capitolpark.rs
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U Zaječaru će u 2019. godini početi izgradnja pet kapitalnih objekata, koji će koštati blizu 100 miliona evra, dok će u njima posao dobiti skoro 5.000 ljudi, prenose „Novosti“.

Sa britanskom kompanijom „Aptiva pakard“, jednim od vodećih svetskih proizvođača električnih i elektronskih komponenata za automobile, gotovo da je sve utanačeno oko otvaranja pogona površine 40.000 kvadrata u Zaječaru, vrednog oko 35 miliona evra, u kome bi, za početak, posao trebalo da dobije oko 1.000 radnika.

Nakon uhodavanja proizvodnje, posao u ovoj firmi, koja širom sveta zapošljava gotovo 200.000 ljudi, trebalo bi da dobije još 1.500 radnika.

Italijanski gigant „De Longi“, jedan od vodećih svetskih proizvođača malih kućnih aparata, ima nameru da proizvodnju iz jedne susedne zemlje preseli u Zaječar. Oni u gradu na Timoku žele da naprave centar za jugoistočnu Evropu, a u tom pogonu, vrednom oko 40 miliona evra, posao bi trebalo da dobije oko dve hiljade radnika.

FOTO: zajecar.capitolpark.rs

I nemački trgovinski lanac „Lidl“ je već kaparisao parcelu za otvaranje svog objekta u Zaječaru, vrednog oko tri miliona evra, gde bi posao trebalo da dobije 50 radnika. Taj objekat bi se, kako sada stvari stoje, nalazio u neposrednoj blizini „ritejl parka“, koji je već počela da gradi britanska „Posejdon grupa“.

FOTO: zajecar.capitolpark.rs

Britanci imaju nameru da otvore trgovinski centar, vredan oko 15 miliona evra, gde bi se u prodavali najveći svetski brendovi, a posao bi tu moglo da očekuje oko 500 radnika. „Posejdon grupa“ je već kupila zemljište i počela sa izgradnjom „ritejl parka“, čije se otvaranje očekuje sredinom naredne godine.

FOTO: zajecar.capitolpark.rs

Uz sve to, u Zaječaru, na Kraljevici, prema pisanju lista „Novosti“ niče naselje u kome će boraviti 1.000 radnika ruskog „Gasproma“, koji će tu stanovati tokom izgradnje deonice gasovoda „Turski tok“ od Vrške čuke do Paraćina.

Prema načelnom dogovoru, nakon izgradnje tog mini-grada, svi objekti biće poklonjeni gradu na Timoku.

Da ne dužimo…

ilustracija /pixabay

U 2019. godini aktuelna ministarka građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je izgradnju 4 trake autoputa od Paraćina do Zaječara (o čemu smo pisali OVDE), pa je minulih godina u grad Zaječar najavljivan dolazak brojnih drugih investitora:

Danas obećanja „rastu“ poput apetita, pa se broj novozaposlenih u gradu na Timoku rapidno duplirao i porastao na 5000 novih radnih mesta u narednim godinama!

VERUJETE LI VI U OVA OBEĆANJA?!

3 komentara

  • samo da vidim gde ce da nadju pet hiljade radnika.pa svi su pobegli od ove lopovske vlasi iz drzave a komoli od od ovih lopova iz zajecara.dok oni ne odu nema nista od grada.pustinja!pa pogledajte samo uveče ima li nekoga po gradu.avetinjski grad.samo se oni šetaju ali kolima.sramota.opustosili su grad.i zasto svevisnji trazi preko milajrde od partijskog?sve neki dugovi od prethodnih.a on nije bio prethodni.lopov.malo mu je.sramota za grad.za drzavu.

  • Zanimljivo je koliko pljujete po svom gradu. Treba da budete srecni jer se uopšte bilo sta najavljuje. Preselio sam se za Bg pre par godina i sada planiram da se vratim u Zajecar. Jeste teško, to stoji, ali uvek moze gore, a isto tako moze i bolje. Najvise mrzim kad dodjem u Zajecar, a svi su u kuci, niko nece napolje, sve im sveta, svi su im krivi, zivoti su im u rasulu. Covek sredi sebe prvo u glavi, a onda radi na tome da nesto postigne. Politika me ne zanima, ali postoji par nepismenih ljudi koji ovde pisu i ovo je prvi put da cu da komentarisem nesto jer vise nema smisla. Bio sam juce u Zajecaru, grad svetli, lepo je ukraseno, nije depresivno. Prodite kroz Svrljih, Knjazevac, tuga. Sramota nije za grad, nije za drzavu, vec za Srbe kojima nikad nista ne odgovara.

Dodaj komentar