Društvo

ITALIJANI GRADE FABRIKE BIOMASE U BOLJEVCU I ZAJEČARU: Zaječar će umesto mazuta, toplotnu energiju možda kupovati od Italijana!

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Italijan Paolo Sabatini, zastupnik preduzeća „REVARA BIOMASS POWER“ D.O.O. iz Beograda koja se bavi proizvodnjom električne energije boravio je danas u Zaječaru i sastao se sa gradonačelnikom Boškom Ničićem.

Nakon nedavnih najava da bi toplana u Zaječaru umesto mazuta kao energiju mogla da koristi biomasu, saradnja sa Paolom Sabatinijem bila bi od izuzetnog značaja,  čulo se na sastanku.

Prema rečima Sabatinija, Italija zajedno sa Holandijom i Španijom već dugi niz godina na teritoriji Srbije drži fabriku koja proizvodi biomasu u našoj zemlji.

„Saradnja sa Zaječarom krenula je još 2010. godine kada smo počeli da razmišljamo o tome gde ćemo pronaći masu koja će biti potrebna za proizvodnju energije.

Još 2009. godine kompanija „Tersa Balkan“ iz Beograda čiji sam zastupnik bio u tom trenutku sa opštinom Boljevac potpisala je Protokol o saradnji koji se odnosio na proizvodnju energije dobijene iz fosilnih izvora nove generacije i obnovljivih izvora energije, a sve u skladu sa zakonima i važećim propisima Republike Srbije.

Kako je kompanija „Terca“ na području Boljevca već pronašla određene lokacije na kojima namerava da izgradi postrojenja za proizvodnju energije, red je sada došao i na Zaječar.

Želimo da energiju koju proizvodimo prodajemo fabrici Heineken, ali i da grad Zaječar ima koristi od te energije.

Nadam se da će u narednim mesecima doći do konkretnijih dogovora i da će se već sledeće godine početi sa konstrukciom i izgradnjom.

Vrednost ovog projekta je između 30 i 35 miliona evra, što će biti uloženo samo ovde u Zaječaru i treblo bi u svemu tome da učestvuje između 80 i 100 radnika“, poručio je Sabatini.

Pomenuti projekti u Boljevcu krenuće da se realizuju već tokom narednih meseci kada će početi i proizvodnja sečke.

Sabatini je istakao da će tako najveći centar fabrike za proizvodnju biomase biti lociran u Boljevcu, a kasnije će se raditi na projektu iskorišćavanja toplotnih izvora energije.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić izjavio je da Paolo Sabatini zastupa interese Italije, a da su predstavnici gradske uprave tu da ga informišu o određenim lokacijama za izgradnju pomenutih postrojenja.

“ Firma čiji je zastupnik Paolo Sabatini otkupila je zemljište bivše klanice u Zaječaru na kojoj planiraju da prošire proizvodnju, ali imaju u planu i da otkupe kotao nekadašnje firme „Moravia Energoteks“ na Popovoj plaži“, izjavio je prvi čovek Zaječara.

Ničić je najavio i da ukoliko toplotna energija koju pomenuta kompanija bude proizvodila u Boljevcu bude jeftinija od cene koju Zaječar izdvaja za grejanje na mazut, postoji mogućnost da Zaječarska toplana odnosno, JKSP „Zaječar“ kupuje toplotnu energiju iz Boljevca.

1 komentar

Dodaj komentar