Politika

Nemačka pomaže razvoj sistema daljinskog grejanja na biomasu u Zaječaru

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Povodom obeležavanja 19. godina nemačko – srpske razvojne saradnje ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib posetio je Zaječar. Prilikom posete istaknuto je da Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ ima nameru da pomogne razvoj sistema daljinskog grejanja na biomasu u gradu na Timoku.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib boravio je danas u zvaničnoj poseti Zaječaru, gde se sastao sa gradonačelnikom Boškom Ničićem. U salonu gradske uprave bilo je reči o proteklim, ali i budućim uslovima saradnje ove dve zemlje na mnogim poljima.

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib istakao je da je za Nemačku naša zemlja ključna država u regionu, ali da bi osim pomoći većim gradovima nemački investitori mogli da razmišljaju i o investiranju u ekonomski manje razvijene regione, poput Timočke krajine.

“ Imali smo dobar razgovor o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Zaječaru i u celom okrugu, o projektima koji su ostvareni, ali i o onima koji će biti realizovani u budućnosti.

Jedan od njih je i projekat o izgradnju sistema za grejanje na biomasu, koji je u izradi i koji će GIZ svakako podržati.

Mi ćemo nastaviti saradnju sa ciljem da Istočna Srbija bude pripremljena za ulazak u Evropsku uniju i da bude ekonomski spremna za EU tržište.

Radimo i na tome i savetujemo nemačke investitire da ostvare svoje investicije i u Zaječar, ali mi ćemo ih kao njihova ambasada ohrabriti da ne gledaju samo velike gradove, već i krajeve koji su ekonomski manje razvijeni. Jer je nezaposlenost i odliv mozgova jedan od najvećih izazova za sve“, naglasio je Šib.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić podsetio je da za 19 godina nemačko-srpske razvojne saradnje, Nemačka podržala Srbiju sa više od 1,8 milijardi evra, a među projektima bilo je i onih koji su realizovani i u Timočkoj krajini.

“ Pred nama je vreme još intenzivnije saradnje, pogotovo po pitanju razvoja sistema daljinskog grejanja na biomasu.

Preduzeće „Timok održavanje“ minulih dana već je počelo sa pripremom i odlaganjem biomase.

Sa njegovom ekselencijom razgovarali smo i o budućoj saradnji sa Nemačkom i saglasili se oko toga da su poboljšanje putne infrastrukture i otvaranje industrijske zone „Zapad“ preduslovi za brži dolazak investitora“, istakao je Ničić.

Ničić je najavio izgradnju 2 kotlarnice od kojih će manja jačine 0,75 megavati umesto podno Kraljevice biti izgrađena ispod srednjoškolskog centra. Druga kotlarnica biće kapaciteta 2,2 megavata i nalaziće se u sklopu Medicinskog centra Zaječar.

Izgradnja pomenutih kotlarnica prema Ničićevim rečima biće završena za godinu do godinu i po dana, a do tada će preduzeće „Timok održavanje“ raditi na prikupljanju i skladištenju sečke, odnosno biomase u napuštnim pogonima bivše fabrike „Timočanka“.

Podsećamo, u novembru 2018. godine gradski zvaničnici sastali su se sa predstavnicima GIZ-a u okviru projekta „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“, kada je gradonačelnik Ničić najavio da će u Zaječaru za grejnu sezonu 2020/2021. godine biti izgrađene 2 kotlarnice na biomasu.

FOTO: Radio Magnum

Inače o ideji za grejanje na biomasu zaječarski zvaničnici u julu 2017. godine razgovarali se i sa Italijanima, tačnije Paolom Sabatinijem, zastupnikom preduzeća „REVARA BIOMASS POWER“, kada je bilo reči da bi toplana u Zaječaru umesto mazuta kao energiju mogla da koristi biomasu.

govori: Paolo Sabatini, zastupnik preduzeća „REVARA BIOMASS POWER“

Sabatini je tada najavio da će najveći centar fabrike za proizvodnju biomase biti lociran u Boljevcu, a da bi se kasnije radilo na projektu iskorišćavanja toplotnih izvora energije.

2 komentara

  • nesto mi ubledeo boško..da ga ne muci matijevic?a ima ih jos ubledelih…leleeeee..bice veselo..

  • pa lepa slika.ekipa za zabelu.kompletna.vide se sviputnici.samo fali videnović.ali..pratimo ga.ima rezervisano mesto i on.jel spavate mirno bagro?

Dodaj komentar