Društvo Politika Timočka krajina

NIČIĆ NAJAVIO: Do 2020. godine u Zaječaru će početi sa radom 2 KOTLARNICE NA BIOMASU!

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Na nedavno održanom sastanku sa predstavnicima GIZ-a u okviru projekta „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“ gradonačelnik Zaječara Boško Ničić najavio je da će u Zaječaru za grejnu sezonu 2020/ 2021. godine biti izgrađene 2 kotlarnice na biomasu.

Prema njegovim rečima prva kotlarnica biće izgrađena u podnožju Kraljevice, blizu fudbalskog stadiona, a druga u okviru Medicinskog centra.

Za ovakvu vrstu grejanja koristilo bi se uglavnom drvo lošijeg kvaliteta, koje grad može nabaviti putem takozvane „higijenske seče šuma“, ali i orezivanjem voćnjaka, čišćenjem reka,dok navodno ni jedno zdravo drvo na Kraljevici neće biti posečeno za potrebe grejanja.

FOTO: Radio Magnum

Prva kotlarnica bila bi u stvari mali sistem daljinskog grejanja kapaciteta 0,75 megavata na koju bi bilo priključeno nekoliko škola, Sportska hala i gradsko pozorište, a prema rečima Ničića pomenuta kotlarnica bila bi proširena na 1 megavat ukoliko bi na nju bili priključeni Muzej roka i još nekoliko objekata koji se grade.

Druga kotlarnica u sklopu Medicinskog centra bila bi kapaciteta 2,2 megavata.

Ukupna godišnja potrošnja za drvnu sečku bila bi do 3.600 tona.

Na osnovu studije koja je nedavno sprovedena na teritoriji Zaječara količine sečke koja može da se koristi za ovaj vid grejanja daleko su veće od potreba ove dve toplane.

FOTO: Radio Magnum

„Pre nekoliko dana je stigla drobilica, a stiže i multifunkcionalna mašina za sečenje šiblja i svega ostalog što će se koristiti kao biomasa.

Park šuma „Kraljevica“ je jedan neiskorišćeni potencijal, i žalosno je to, što 2015. godine nije urađena higijenska seča koja ugrožavu tu park šumu i guši je.

Mi smo u periodu  od 2009. do 2012. godine, za „lečenje“ park šume, mnogo sredstva uložili, upravo zbog toga, što prethodnih 20 godina, higijenska sečka, nije rađena onako kako treba, pa je došlo do oboljevanja drveća.

Nadamo se da sada do toga neće doći, da ćemo ovom mehanizacijom i sa brojem ljudi, koji će biti angažovani preko javnih radova naredne godine, što više iskrčimo, da biomasu skladištimo, da imamo za neke dve godine ekspoatacije.

Nadamo  se da će za grejnu sezonu 2020/2021. biti puštene u rad obe kotlarnice“, istakao je Ničić.

Rainer Schellhaas iz GIZ-a je na sastanku izrazio veliko zadovoljstvo što će se projekat realizovati u Zaječaru i što su dogovoreni koraci o nekoj daljoj budućoj saradnji.

FOTO: Radio Magnum

„ Radi se o bileteralnom projektu između Vlade Republike Nemačke i Republike Srbije, sarađujemo sa puno opština u Srbiji i jako smo srećni što možemo da sarađujemo sa Zaječarom, jer vidimo da ovde nabavka biomase nije problem jer postoji dosta izvora“, naglasio je Schellhaas.

Na kraju sastanka gradonačelnik Ničić naglasio je još jednom da se park šuma „Kraljevica“ neće seći.

“ Treba napraviti razliku između seče i higijenske seče.

Higijenska seča je šiblje koje obraslo između drveća, šbunje, obolelo drveće, koje guši šumu da se razvija, a radiće se i pošumljavanje tamo gde je već ogoljeno drveće ili je ranije sečeno zbog bolesti.

Nijedno zdravo drvo na Kraljevici neće biti posečeno!“


POVEZANE VESTI:

EKSKLUZIVNO: „TURSKI TOK“ IDE I KROZ SRBIJU, A EVO DA LI ĆE PROĆI I KROZ TIMOČKU KRAJINU?

3 komentara

Dodaj komentar