fbpx

Tri dana je ostalo da se sačuva deo istorije grada Zaječara (VIDEO) (FOTO)

Preporuka:

Moguć policijski čas od 24 sata: Šta on tačno podrazumeva?

Policijski čas od 24 sata, ukoliko bi bio uveden na teritoriji Srbije, stupio bi na snagu već do kraja...

U istočnoj Srbiji u samoizolaciji 1950 građana: Zaraženi i u Knjaževcu, Svrljigu i Kladovu

Prema podacima sajta covid19.data.gov.rs na dan 28. mart u Timočkoj krajini su registrovana 4 slučaja zaraženih korona virusom u...

Boranin uhapšen jer je fizički napao majku

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Boru uhapsili su S.M. (1977) iz Bora, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio...
- Reklama -

Kao što je i najavljeno, danas tačno u podne održan je protest ispred Gradske uprave u Zaječaru.

planinari-protest

Ljudi koji su protestovali traže brzu reakciju gradskih vlasti kako za koji dan ne bi bio prodat jedan od osam zaječarskih bastiona koji čine jedinstven fortifikacioni odbrambeni sistem na teritoriji grada Zaječara sagradjen u 19. veku.

Odbornik Dejan Zdravković – Deša je u obraćanju novinarima istakao razlog zašto grad ne sme da dozvoli prodaju dela istorije, bastion Kravarnik.

dejan-zdravkovic-13-10„Današnji protest predstavlja protest protiv gradske vlasti koja se nedomaćinski ponaša prema imovini na teritoriji grada Zaječara“, istakao je Zdravković i dodao:

„Znamo da je grad Zaječar pre mesec dana prodao svoju imovinu, 64 ara za 45 hiljada evra i znamo da je do 16. oktobra rok da se grad Zaječar prijavi na oglas za prodaju 7 hektara i 63 ara sa utvrdjenjem, odnosno jednim od osam bastiona na teritoriji grada“.

Omladinsko planinarsko društvo Dragan Radosavljević već nekoliko godina vodi bitku za spas zaječarskih bastiona, podseća Miroslav Žikić, predesdnik OPSD Dragan Radosavljević.

Načelnik Odeljenja za urbanizam građevinske i komunalno stambene poslove u zaječarskoj Gradskoj upravi, Boža Kocić, kaže da će grad u toku dana uputiti dopise na tri adrese kako bi se sprečilo otudjenje ovog utvrdjenja.

boza-kocic-opstina„Grad će u toku dana dostaviti dopis Direkciji za imovinu Srbije, Zavodu za zaštitu spomenika i Ministarstvu odbane da spreči otudjene bilo kog utvrdjenja oko Zaječara, kako bi pokušali da ta utvrdjenja zaštitimo, da to ostane državna svojina ili da se upiše kao javna svojina grada i da ostane kao zaštićeno dobro, prvenstveno istorijsko, a na neki način i kulturno dobro“, istakao je Boža Kocić načelnik Odeljenja za urbanizam građevinske i komunalno stambene poslove u zaječarskoj Gradskoj upravi.

Kakav će rasplet biti, i da li će grad Zaječar uspeti da sačuva deo istorije, ostaje samo da sačekamo 16. oktobar i konačno rešenje.

1 KOMENTAR

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: